Brojni posjetitelji osladili se medenim poslasticama najboljih pčelara i domaćim proizvodima u Podravinoteci


Subota, 13. listopada 2018.

U organizaciji Grada Đurđevca, Turističke zajednice, Klastera pčelara Podravina i Pčelarske udruge Bagrem na Trgu sv. Jurja održan je 15. Đurđevečki medveni den.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Hrvoje Janči posebno istaknuvši kako Đurđevac, ali i cijela Podravina ima veliki broj pčelara koji okupljeni u klaster mogu kroz zajednički nastup lakše plasirati svoje proizvode na tržište te za svoje projekte lakše mogu doći do sufinanciranja sada kada su priznati kao proizvođačka organizacija. Osim klastera tu je i naša oznaka Kvaliteta Podravine koja okuplja proizvođače kroz zajednički brend Podravinoteke - rekao je gradonačelnik.

Pozdravima se pridružio i predsjednik Pčelarske udruge Bagrem Tomislav Patačko, predsjednik Klastera pčelara Podravina Vladimir Šimunic te zamjenik župana Darko Sobota.

Ovu medenu manifestaciju je svečano otvorio saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković uz pomoć vrtićaraca iz Maslačka.

- Med kao proizvod koji nastaje trudom i radom brojnih pčela je dokaz da se mogu napraviti velike stvari u prirodi tako i u društvu. Ove naše pčelice, naša djeca su zalog budućnosti i dokaz da mi ovdje znamo živjeti i privređivati. Zahvaljujem svim izlagačima i proizvođačima što su danas ovdje- rekao je Lacković.

Prijateljski ugođaj i lijepo vrijeme okupilo je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajni dio manifestacije gdje je više od 35 izlagača predstavilo svoje pčelarske proizvode, kolače i rukotvorine.

Posebnost ovogodišnjeg Đurđevečkog medvenog dena bilo je izlaganje inozemnih gostiju iz Slovenije i Mađarske te gastro kutak gdje su građani mogli uživati u medenom doručku. Za medeni doručak pobrinuli su se učenici Strukovne škole Đurđevac.

U bogatom programu nastupili su Puhački orkestar DVD-a  Đurđevac, Dječji vrtić Maslačak Đurđevac, Dječji vrtić Pčelica Molve, Dječji vrtić Zrno Virje, Dječji vrtić Bubamara Kalinovac, Dječji vrtić Bregunica Novo Virje, Dječji vrtić Košutica Ferdinandovac i Osnovna škola Grgura Karlovčana Đurđevac. U sklopu Medvenog dena prikazana je i izložba muzejskog pčelarskog pribora, te je prezentirano medonosno bilje i drveće.

U izboru od 20 prijavljenih pčelica najpčelicom je proglašena Una Janković dok je drugo mjesto osvojila Mirta Balent, a treće mjesto Tena Peroković.

Grad Đurđevac je u sklopu manifestacije još jednom predstavio projekt Podravinoteke preko kojeg se promoviraju domaći proizvodi i to putem oznake Kvaliteta Podravine.

-Želi se potaknuti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se aktivnije promoviraju. Krenulo se s brendiranjem domaćih proizvoda, ankete su pokazale kako je naše područje prepoznatljivo po ukusnoj hrani, kvalitetnim vinima i manifestacijama- rekao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Na tragu toga kreirana je regionalna oznake  Kvaliteta Podravine, a trenutno je nosi 10 proizvođača i 20 proizvoda. Svrha oznake je zaštita, očuvanje i promocija, s ciljem poticanja proizvodnje, podizanja kvalitete i što boljeg plasmana na tržištu. Ova oznaka obuhvaća proizvođače od Ludbrega do Pitomače koji proizvode razne vrste proizvoda.

Domaći mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate delicije, vrhunski ekološki med, voćna vina, Vina s peskov i brojnidrugi podravski proizvodi naših vrijednih poljoprivrednika zasigurno zaslužuju zajedničku oznaku kvalitetu pod kojom će ih moći prepoznati kupci.

Na kraju programa održana je svečana dodjela priznanja pčelarima. Za 49 uzoraka meda dodijeljeno je 9 zlatnih, 22 srebrne i 12 brončanih medalja, a zlatnim šampionom izložbe proglašen je bagremov med Marijana Hrženjaka. Popis nagrađenih medara nalazi se u ispod teksta objave.

Popodnevni sati bili su rezervirani za stručna predavanja za pčelare. Tako su stručnjaci u svom području održali predavanja o kvaliteti i ocjenjivanju kvalitete meda i ostalih proizvoda, o suvremenim tehnološkim mjerama uzgoja pčela, o poslovnom udruživanju pčelara, brendiranju proizvoda te o plasiranju proizvoda na tržište.