Brojni posjetitelji osladili se medenim poslasticama najboljih pčelara i uživali u bogatom programu


Subota, 14. listopada 2017.

U organizaciji Grada Đurđevca, Turističke zajednice, Klastera pčelara Podravina i Pčelarske udruge Bagrem na Trgu sv. Jurja održan je 14. Đurđevečki medveni den.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Hrvoje Janči posebno istaknuvši da je jutros bilo svečano preuzimanje zgrade Klastera pčelara.

Đurđevac ima brojne pčelare koji sada okupljeni u klaster mogu kroz zajednički nastup lakše plasirati svoje proizvode na tržište te za svoje projekte lakše mogu doći do sufinanciranja sada kada su priznati kao proizvođačka organizacija- rekao je gradonačelnik.

Pozdravima se pridružio i predsjednik Pčelarske udruge Bagrem Tomislav Patačko te zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Prijateljski ugođaj i lijepo vrijeme okupilo je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajni dio manifestacije gdje je više od 35 izlagača predstavilo svoje pčelarske proizvode, kolače i rukotvorine.

Posebnost ovogodišnjeg Đurđevečkog medvenog dena bilo je izlaganje inozemnih gostiju iz Slovenije i Mađarske te gastro kutak gdje su građani mogli uživati u medenom doručku.

U bogatom programu nastupili su Puhački orkestar DVD-a  Đurđevac, Dječji vrtić Maslačak Đurđevac, Dječji vrtić Pčelica Molve, Dječji vrtić Zrno Virje, Dječji vrtić Bubamara Kalinovac, Dječji vrtić Fijolica Novigrad Podravski, Dječji vrtić Bregunica Novo Virje, Osnovna škola Grgura Karlovčana Đurđevac i Osnovna škola Molve. U sklopu Medvenog dena prikazana je i izložba muzejskog pčelarskog pribora, te je prezentirano medonosno bilje i drveće.

U izboru od 20 prijavljenih pčelica najpčelicom je proglašen David Navijalić dok je drugo mjesto osvojila Franciska Antolović, a treće mjesto Dea Dugina.

Na kraju programa održana je svečana dodjela priznanja pčelarima. Za 29 uzoraka meda dodijeljeno je 19 zlatnih, 7 srebrnih i 2 brončane medalje, a zlatnim šampionom izložbe proglašen je bagremov med OPG Ivančica Prilika. Popis nagrađenih medara nalazi se u galeriji slika.

Popodnevni sati bili su rezervirani za stručna predavanja za pčelare. Tako su stručnjaci u svom području održali predavanja o kvaliteti i ocjenjivanju kvalitete meda i ostalih proizvoda, o suvremenim tehnološkim mjerama uzgoja pčela, o poslovnom udruživanju pčelara, brendiranju proizvoda te o plasiranju proizvoda na tržište.