Cvetje moje prebrano: u povodu pola stoljeća oslikavanja tanjura u Muzeju Grada Đurđevca otvorena je izložba Anđele Lenhard Antolin


Subota, 10. listopada 2020.

U Muzeju Grada Đurđevca otvorena je izložba oslikanih tanjura Anđele Lenhard Antolin pod nazivom Cvetje moje prebrano. Retrospektivna je to izložba povodom pola stoljeća oslikavanja i 45 godina od prve izložbe tanjura s motivima podravskog rukotvorja.

Na otvorenje izložbe došli su brojni gosti, prijatelji i obitelj Anđele Lenhard Antolin, te gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

-Izuzetna nam je čast da u prostoru našeg Muzeja gostuje ova neobična izložba naše sugrađanke, poznate novinarke koja je bila svjedok i suradnik brojnih događanja u gradu Đurđevcu. Svoje vrijeme kad nije u eteru posvetila je druženju s ljudima, pisanju, ali i oslikavanju tanjura. Njezina ljubav prema zavičaju, baštini i očuvanju tradicije vidljiva je kroz njezin rad i osobni angažman. Njezin glas i osobnost promotori su našega grada na nacionalnoj razini, ali i izvan granica domovine. Hvala joj na tome- rekla je uvodno ravnateljica Edita Janković Hapavel.

Više o izložbi rekla je kustosica Tea Krnjak Buković, a pismo podrške i pohvale Anđeli je uputila i pajdašica, naša poznata književnica Božica Jelušić koja joj je za ovu prigodu napisala i pjesmu. Otvorenje su svojom pjesmom uveličale Đurđevčice kojima je Anđela Lenhard Antolin svojevrsna kuma jer upravo je ona odabrala ime ovog vokalnog sastava.

- Svoje unikatne uratke do sada sam imala prilike pokazati na 18 samostalnih i skupnih izložbi koje su uvelike obilježile moj 45-godišnji izložbeni i kreativni rad. Želim skrenuti pozornost na svo bogatstvo i ljepotu podravskog tradicijskog ručnog rada te đurđevačkih nošnji. Danas se nažalost malo cijeni našiti - izvezeni, šlingani, heklani ili prebrani- otkani ručni rad. Ipak, mali okrugli oblik bijelog oslikanog tanjura s domaćim motivima, pokazalo se dobro funkcionira na zidu u vitrinama i policama. Nakon više od 70 godina života i 45 godina oslikavanja tanjura, ova retrospektivna izložba je moj mali prilog potvrdi ljepote i vrijednosti podravskog rukotvorja. Zahvaljujem svima koji su me podržavali u radu, a posebno hvala čelnicima grada, gradonačelniku Jančiju i predsjedniku vijeća Lackoviću što potiču projekte za očuvanje naše baštine i što rade na očuvanju i promociji našega kraja kroz projekt osnivanja Parka prirode Podravina.

Mirjana Mišulin predsjednica Udruge žena grada Đurđevca u ime svih članica zahvalila se Anđeli na radu u udruzi čija je članica te na zaštiti Pogače z oreji, te joj je ovom prilikom uručila Pogaču koju su pripremile članice.

- Mene je zapala čast i ugoda da zajedno s Anđelom večeras otvorim njezinu retrospektivnu izložbu gdje vidimo prikaze motiva domaćih vezova pod nazivom Cvetje moje prebrano, ali ova izložba ima jedan širi kontekst, a to je kontekst prostora u kojem mi živimo, a kojeg isto možemo vidjeti na motivima oslikanih tanjura.  Mi živimo u prekrasnoj Podravini, mi smo na našu Podravinu ponosni i želimo ju opisati i publicirati da nas više ne miješaju sa Slavonijom i Zagorjem. Zato bi ja rekao da je naša Anđela jedna od rijetkih koja radi na značaju, na vidljivosti i na ljepoti i ovog prostora i života kakvoga mi živimo. Zato, Anđela hvala ti na tome - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković i proglasio je izložbu otvorenom.

Podsjećamo da izložba ostaje otvorena sve do 1. studenoga 2020.