Čuvari naše baštine: održana večer Podravina u srcu i duši


Ponedjeljak, 26. kolovoza 2019.

U nedjelju, u Etno selu Svetog Jurja u Đurđevcu kod utvrde održana je jedna posebna večer pod nazivom Podravina u srcu i duši s početkom. 

Glazbeno-recitacijsku večer uz degustaciju tradicionalnih podravskih jela – domaće kaše, uveličao je nastup našeg poznatog cimbalista Andrije Maronića na cimbalama te recitacije i priče u izvedbi Vida Baloga i Željka Kožarića- Mrvice koji ne samo da promoviraju Podravini kroz svoje nastupe već ju istinski žive i vole.

Za glazbeni dio pobrinuo se domaći Ženski vokalni sastav Đurđevčice koje su čuvarice naše kulturne baštine. Ženski vokalni sastav Đurđevčice djeluje unutar Kulturno umjetničkog društva Petar Preradović iz Đurđevca, a djeluju od 1998. godine. 

-Svojom vokalnom tehnikom vjerno čuvamo i prezentiramo hrvatsku tradicijsku kulturu rodnog kraja i cijele domovine. Svojim istinskim pjevanjem iz srca i nastupima obogatile smo mnoge manifestacije u organizaciji grada i Turističke zajednice. Đurđevčice su 2008. godinu obilježile promocijom svog prvog albuma Pozvale so dekle dečke na kojem se nalaze izvorni napjevi đurđevačke Podravine- rekla je njihova voditeljica Kristina Benko Markovica.

U njihovom repertoaru nalazi se stotinjak obrada narodnih napjeva  a često izvode i autorske pjesme s već spomenutih festivala. Kroz proteklih 20 godina, u Đurđevčicama je pjevalo više od 30-tak članica.

Događanja u sklopu programa Summer Cock festival nastavljaju se već u petak na Trgu sv. Jurja u 21 sat kada će publiku zabaviti popularna grupa Trgovi dok je subota rezervirana za kazališnu predstavu „WHO THE FU*K IS BIBA“ koja će se održati u atriju utvrde u 20 sati.