Danas se obilježava Svjetski dan umjetnosti i rođendan velikog umjetnika Leonarda da Vincija


Srijeda, 15. travnja 2020.

Na današnji dan, 15. travnja obilježava se Svjetski dan umjetnosti, a upravo taj dan odabran je zbog rođendana Leonarda da Vincija.

S obzirom na nadolazeću izložbu Leonarda da Vincija „Čudesne naprave“ koja će se održati u Muzeju Grada Đurđevca, odlučili smo vas upoznati s kratkom biografijom tog renesansnog velikana te ujedno obilježiti njegov rođendan.

Leonardo da Vinci rođen je u Vinciju pored Firence 15. travnja 1452. godine. Bio je talijanski slikar, kipar, graditelj, inžinjer te pisac. Kao dijete, volio je život na selu i glazbu, a u svoje slobodno vrijeme uživao je u crtanju. Prepoznavši talent svog sina u crtanju, otac ga je poslao poznatom slikaru Verrocchiju, u čijoj su radionici stasali brojni umjetnici.   Tu je proveo narednih sedam godina te u tom razdoblju upoznao Botticellija, Pietra Perugina i Lorenza di Credija. Leonardo je potom napustio Firenzu i preselio u Milano gdje je radio na dvoru Ludovica Sforze. U Milanu je Leonardo proveo puno vremena proučavajući fiziku, prirodne znanosti i arhitekturu što je rezultiralo njegovim skicama i tehničkim crtežima. Iz Milana se vratio u Firenzu, a potom odlazi u Rim gdje provodi dvije godine u Vatikanskoj palači baveći se matematikom i anatomijom. Nakon toga odlazi u Francusku gdje ostaje do svoje smrti 1519. godine – ujedno napominjemo i da je prošle, 2019. godine, obilježena 500. obljetnica Leonardove smrti! Neka od najznačajnijih djela slikarstva pripisuju se Leonardu, poput Posljednje večere (1495.-1498.), Mona Lise (1503.-1506.) i Svetog Ivana Krstitelja (1513. - 1516.). Mnoge njegove zgrade, strojevi, umjetnička djela, slike i skulpture ostali su nedovršeni. Otkrio je da je više volio same ideje od njihove provedbe.

Na izložbi „Čudesne naprave“ koja će se održati u Muzeju Grada Đurđevca bit će prikazani modeli koji su napravljeni na temelju Leonardovih skica, studija i crteža o tehničkim, letećim i ratnim strojevima, mostovima te vozilima. Izložba će svojim sadržajem i tematikom odgovarati svim dobnim skupinama, osobito školskim, gdje se mogu uključiti učenici iz gotovo svih nastavnih područja, a osobito iz umjetnosti, matematike i fizike.