Dani Svete Ane: Svetojanska zlevanka i ove godine privukla brojne goste u ovo malo prigradsko naselje


Subota, 18. srpnja 2020.

Na Danima Svete Ane i Danu zlevanke, gastro-turističkoj priredbi brojni posjetitelji nekoliko su puta uvećali najmanje i turistički najeksponiranije đurđevačko prigradsko naselje Svetu Anu. Jedna je to u nizu priredbi s kojom vrijedni Svetojančani tradicionalno slave svetu Anu, svoju nebesku zaštitnicu.

Na prostoru oko vodenice sve je vrvilo posjetiteljima. Poslastice od starinskih sorti kukuruza mljevenog u vodenici bilo je za sve dovoljno, jer kaže predsjednica Udruge žena Svetojanke Natalija Miletić, članice su vrijedno pripremale kolače od ranih jutarnjih sati.

Miješana od kukuruznog brašna izmljevenog na vodeničnom kolu uz potok Svetojančan, te izmiješana vodom s izvora kojem Svetojančani pripisuju okrepljujuća, pa i afrodizijačka svojstva, zlevanka je najpoznatiji svetojanski gastronomski proizvod. S njim se članice Udruge žena Svetojanke ponose na svim turističkim sajmovima i rado je nude za svih posjeta u Sv. Anu. Za dobru atmosferu pobrinuo se nadaleko poznati podravski slavuj Franjo Barić zajedno sa svojim bendom.

Na zlevanku su organizirano došli i brojni rekreativci na biciklima koji su se u organizaciji Biciklističkog kluba Đurđevac u 10,00 sati s Trga sv. Jurja uputili prema Svetoj Ani. Neki od posjetitelja su se okušali i u ribolovu na potoku kod vodenice.

Svetojansku zlevanku i organizatore manifestacije pohvalio je i gradonačelnik Hrvoje Janči te predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković koji su se pridružili Svetojančanima u obilježavanju Dana Svete Ane te su pomogli u pečenju zlevanke.

– Ovo su 13. po redu dani zlevanke koji se održavaju kod vodenice u Svetoj Ani. Došle su nam i brojne prijateljske udruga. Osim zlevanke za goste smo tradicionalno pripremili gulaš u čijoj su pripremi sudjelovali mještani Svete Ane– rekao je Veljko Miletić.

Sudeći po podijeljenim porcijama gulaša i 20 velikih tepsija ispečenih slasnih zlevanki, organizatori Dana zlevanke, svetojanski Mjesni odbor i Udruga žena Svetojanke, mogu biti zadovoljni.

Dani Svete Ane nastavljaju se već sutra u 20,00 sati predavanjem Vladimira Miholeka i Nikole Cika o Svetoj Ani u 18. i 19. stoljeću. U petak, 24. srpnja u 20,00 sati održati će se i svečana sjednica Mjesnog odbora Sveta Ana, dok će Sveta misa biti održana 26. srpnja u 11,00 sati, a Dani Svete Ane službeno će taj isti dan zatvoriti  Mladena Medaka- Gage kazališnom predstavom KAJBARE.