Diganke, zlevanke i prkači privukli brojne ljubitelje kolača: kuma izložbe Andrea Šušnjara


Subota, 29. lipnja 2019.

U sklopu ovogodišnje Picokijade održana je tradicionalna najkraća i najslađa izložba kolača Diganke, zlevanke i prkači u organizaciji Gradske knjižnice Đurđevac i Udruge žena Grada Đurđevca. Ova priredba svake godine okupi veliki broj zaljubljenika u tradiciju i slastice.

Na ovogodišnjoj izložbi kolača sudjelovalo je oko 40 udruga i izlagača s područja naše županije, Virovitičko-podravske županije i Bjelovarsko-bilogorske županije. Cilj ove izložbe je popularizacija i prezentacija tradicionalnih kolača i ručnih radova ovog dijela Podravine. Izložba kolača poprimila je tradicionalni karakter, te je svojim kontinuiranim održavanjem postala regionalno prepoznatljiva. Ova “slatka” priredba promiče starinske vrste kolača te upoznaje posjetitelje s ručnim radovima, starinama, starim običajima i njihovim vrijednostima.

Sve okupljene pozdravio je gradonačelnik Hrvoje Janči, te je čestitao svim ženama koje su od sinoć pripremale kolače i ovako lijepo s puno ljubavi ukrasile svoje štandove. Ove godine izložba je imala za kumu lijepu pjevačicu grupe Magazin, Andreju Šušnjaru. U obavljanju poslova kumstva i degustiranju mnogobrojnih slastica pomogali su  joj domaćini gradonačelnik Hrvoje Janči i Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca.

Kuma Andreja pohvalila je trud organizatora i svih udruga koje svojim angažmanom promiču i upoznaju mlade, ali i ostale posjetitelje o vrijednosti čuvanja starih običaja i starina. Službeno je otvorila izložbu te je svima poželjela da uživaju u bogatstvu ponuđenih slastica.

O značaju održavanja ovakvih priredbi i očuvanju naše tradicije na samom otvorenju govorila je Anđela Lenhard Antolin, te je podsjetila na nedavnu zaštitu pogače z oreji. Za glazbeni dio programa pobrinuo se Tamburaški sastav Dangube.

Posjetitelji su mogli kupiti i kušati sve izložene slastice, te dobiti recepte. Na temelju odluke tročlanog žirija podijeljene su nagrade za najbolje slastice.

Društvo žena Virje osvojilo je prvo mjesto, Udruga matice umirovljenika Đurđevac osvojila je drugo mjesto, a Udruga žena Hrvatsko srce iz Drnja treće mjesto.

Nakon prodajnog djela održana je modna revija članica udruga u nošnjama, a po prvi puta napravljen je i veliki pevec od dignki.

Kako je sve to bilo pogledajte u bogatoj galeriji u nastavku teksta: