Diganke, zlevanke i prkači privukli brojne ljubitelje kolača


Subota, 30. lipnja 2018.

U sklopu ovogodišnje Picokijade održana je tradicionalna najslađa izložba kolača Diganke, zlevanke i prkači u organizaciji Gradske knjižnice Đurđevac i Udruge žena Grada Đurđevca. Ova priredba svake godine okupi veliki broj zaljubljenika u tradiciju i slastice.

Na ovogodišnjoj izložbi kolača sudjelovalo je 40  udruga i izlagača s područja naše županije, Virovitičko-podravske županije i Bjelovarsko-bilogorske županije. Cilj ove izložbe je popularizacija i prezentacija tradicionalnih kolača i ručnih radova ovog dijela Podravine. Izložba kolača poprimila je tradicionalni karakter, te je svojim kontinuiranim održavanjem postala regionalno prepoznatljiva. Ova “slatka” priredba promiče starinske vrste kolača te upoznaje posjetitelje s ručnim radovima, starinama, starim običajima i njihovim vrijednostima.

Sve okupljene pozdravio je gradonačelnik Hrvoje Janči, te je čestitao svim ženama koje su od sinoć pripremale kolače i ovako lijepo s puno ljubavi ukrasile svoje štandove. Ove godine izložba je čak tri kuma. Glavni kum ovogodišnje izložbe bio je Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca, a u obavljanju kumstva pomogala su mu i druga dva kuma naš gradonačelnik Hrvoje Janči i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Željko Lacković pohvalio je trud organizatora i svih udruga koje svojim angažmanom promiču i upoznaju mlade, ali i ostale posjetitelje o vrijednosti čuvanja starih običaja i starina.

O značaju održavanja ovakvih priredbi i očuvanju naše tradicije na samom otvorenju govorila je Anđela Lenhard Antolin, te je podsjetila na nedavnu zaštitu pogače z oreji. Za glazbeni dio programa pobrinula se Udruga cimbalista  Hrvatske i TS Podravska krv.

Posjetitelji su mogli kupiti i kušati sve izložene slastice, te dobiti recepte. Na temelju odluke tročlanog žirija podijeljene su nagrade za najstariji zidnjak i najduhovitiji tekst.

Kud srce Koprivnica dobio je nagradu za najstariji zidnjak, Udruga čuvarice kullturne baštine Kladare osvojile su drugo mjesto, a  Udruga žena Drnje treće. Za najduhovitiji tekst prvo mjesto osvojila je Udruga žena Herešin, drugo mjesto je pripalo Svetojankama, a treće mjesto Udruzi žena Bregi. Gospođa Ferenčić iz Budrovcic dobila je i posebnu nagradu kao najstarija sudionica izložbe.

Foto: Željko Car, Grad Đurđevac