Djeca odabrala Zelenka za maskotu projekta o održivom gospodarenju otpadom


Četvrtak, 4. listopada 2018.

Za potrebe projekta o održivom gospodarenju otpadom Održive misli, pozvani su u pomoć učenici Osnovne škole Grgura Karlovčan.

Na likovnoj grupi koja se zove Vizualni identitet škole, pod vodstvom učitelja likovne kulture Zorana Vidakovića, djeca su u tehnici kolaž izražavali svoje viđenje lika koji će upozoravati na problematiku otpada i usmjeravati drugu djecu i sve građane na pravilno postupanje s otpadom.

U Grad je pristiglo mnogo kreativnih i maštovitih uradaka te je između njih bilo teško izabrati jedan koji će se koristiti u informativnim aktivnostima kroz čitav projekt.

Svoje radove su poslali učenici: Ema Lovrak 8a, Marlena Jambrušić 8c, Marina Jendrašić 8c, Laura Čeko 8d, Petra Jančijev 8d, Maris Popović 8d, Iris Švaco 8d i Željko Zebec 8d.

Lik koji je odabran kao najpogodniji za pružanje informacija o otpadu i koji će se koristiti kao maskota u programu je list Zelenko, Laure Čeko iz 8d razreda.

Izobrazno informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom odvijat će se u sklopu projekta Održive misli. Grad Đurđevac ovaj projekt provodi u suradnji sa općinom Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Novo Virje, Virje, Molve, Kalinovac i Ferdinandovac. 

Cilj projekta je izgradnja svijesti stanovništva o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta s ciljem smanjenja količine otpada koji se odlaže na odlagališta.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 493 tisuće kuna, a zahvaljujući Gradu osigurano je financiranje  projekta u cijelosti od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike.