Dječji vrtić Maslačak dobio status Eko vrtića


Ponedjeljak, 15. svibnja 2017.

Dječji vrtić Maslačak osvojio je status Eko vrtića, te je u dvorani Gastro centra Globus u sklopu Zagrebačkog Velesajma dobio svoju Zelenu zastavu.

Taj prestižan certifikat jamči da će vrtić provoditi program obrazovanja za okoliš na svim razinama, od svakodnevnih aktivnosti u grupama do izdvojenih projekata kao što su kampanje Za manje otpada, Veliki lov na biljke i sl. Zastavu i plaketu u ime vrtića primile su djevojčice Ema Mikulić i Patricija Đođ u pratnji ravnateljice Martine Repić i odgojiteljice Ivane Kranželić. Djevojčice su se istaknule kao najmarljivije vrtlarice u vrtu koji će i nadalje njegovati.

Cilj i smjer vrtića biti će održavanje i unapređenje statusa koji se provjerava i obnavlja svake dvije godine. Zahvaljujemo svim odgajateljima, roditeljima i djeci koja su omogućila ovaj događaj kroz aktivnosti kao što su projekt „5 načina kako da pomognem očuvati svijet u kojem živim“ (skupina „Kockice“), projekt „Ljekovito bilje“ (skupina „Patkice“), projekt „Vrt“ (skupina „Balončići“), „Vrt u paletama“ (skupina „Zvončići“) sakupljanje čepova, starih baterija, razvrstavanja otpada, poticanja zdravih navika, zdravih obroka, podržavanja sportskih manifestacija i sl.

Želja je vrtića i teta da djeca i dalje nastave, kroz cjeloživotno obrazovanje, podržavati vrijednosti koje će svijet u kojem živimo razumjeti, poznavati i očuvati čistim. Podizanje zastave u vrtiću biti će početkom lipnja.

U vrtiću je već osnovan i Eko-odbor, te se intenzivno radi na planu i programu rada, osnivaju se i dječje Eko-patrole, te se planira uređenje eko vrta na kojem će djeca uzgajati organsko povrće i začinsko bilje.

Uključivanje u program provodilo se zajedno sa Udrugom Lijepa naša, a program je osmišljen za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini svih vrtića. Posebna pozornost posvećuje se pitanjima smanjivanja i zbrinjavanja otpada, racionalnog korištenja energije, vode i uređivanju okoliša vrtića.