Osiguran dodatni obrok svježeg voća i povrća te mliječnih proizvoda za male školarce


Četvrtak, 15. studenoga 2018.

Grad Đurđevac i Osnovna škola Grgura Karlovčana su preko javnog poziva Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za projekt Školske sheme 2018./2019. osigurali 52.000,00 kuna.

U okviru projekta Školske sheme učenicima će se kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane kontinuirano kroz cijelu školsku godinu ponuditi voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi. Voće i povrće ponuditi će se učenicima u osnovnim školama od 1. do 8. razreda, a mlijeko i mliječni proizvodi, učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Ovaj program je nastavak istog programa od prošle školske godine preko kojeg 680 učenika matične osnovne škole i područnih škola jedan dan u tjednu mogu besplatno konzumirati voće, povrće te jedan dan u tjednu mlijeko i mliječne proizvode.

Omogućavanjem dodatnog obroka svježeg voća ili povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda školskoj djeci nastoje se promovirati zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi. Također se nastoje oblikovati prehrambene navike djece u cilju ograničenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli.