Dogovoren nastavak čišćenja Geografskog-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci: radovi kreću ovaj tjedan


Ponedjeljak, 28. rujna 2020.

Posebno zaštićeni geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijeci su prirodni biser s jedinstvenom florom i faunom koji je sve češće odredište turistima i izletnicima tradicionalno se svake godine nekoliko puta čisti od vegetacije koja ugrožava zaštićene biljke koje obitavaju na tom području.

Geografsko- botanički rezervat zajedno su obišli djelatnici Grada Đurđevca, Komunalnih usluga Đurđevac te Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko- križevačke županije.

Obiđeno je i označeno područje koje je predviđeno za čišćenje te je dogovorena dinamika radova. Djelatnici Komunalnih usluga i djelatnici zaposleni preko javnih radova i ovaj mjesec će s pijeska skidati nepješčarsku vegetaciju. Radovi na daljnjem čišćenju i uređenju će se nastaviti do kraja mjeseca, a skidat će se površinski sloj humusa koji sprečava da pijesak bude vidljiv. Ovim projektom čišćenja pijesaka otvorit će se još jedna nova poučna staza u rezervatu u dužini od kilometar, a uz nju će se postaviti i edukativne ploče.

Dio djelatnika će čistiti i trim-stazu dugu oko 5 km koja se nalazi u Park šumi Borik, gdje svakodnevno trče, šeću i vježbaju rekreativci, ali i profesionalni sportaši.