Dogovorena prekogranična suradnja s mađarskim gradom Csurgom


Petak, 15. rujna 2017.

U mađarskom gradu Csurgu održan je radni sastanak na temu prekogranične suradnje na kojem je sudjelovala delegacija Grada Đurđevca predvođena gradonačelnikom Hrvojem Jančijem, te su ovom prilikom razmijenjena iskustva o projektima s gradonačelnikom Csurga Jánosom Füstösöm.

Izabrana su prioritetna područja zajedničke suradnje, te će se tako suradnja s gradom Csurgom bazirat prvenstveno na razvoju turističkih sadržaja vezanih uz cikloturizam. Oba grada složila su se s uređenjem biciklističkih staza i unaprjeđenjem turističke ponude uz njih, s obzirom da se nalaze na trasama europskih biciklističkih ruta što omogućujuje razvoj cikloturizma s obje strane granice.

Domaćini su organizirali i obilazak turističkih i kulturnih atrakcija po kojima je Csurgo poznat pa su tako predstavnici Grada posjetili Socijalni institut Napsugár čija je uprava također izrazila želju za suradnjom s đurđevačkim institucijama i udrugama koje se bave socijalnim aktivnostima usmjerenima djeci i osobama s tjelesnim i mentalnim poteškoćama.

Zatim su imali priliku razgledati gradsku sportsku dvoranu i bazene, Ágneslaki arboretum, jezera Kotró u Gyékényesu gdje se održavaju europska i svjetska natjecanja u ronjenju, utok rijeke Mure u Dravu u Őrtilosu, te na kraju vinariju na Kápolnahegyu. Uz to, posjetili su šumariju i lovište u Kaszóu gdje su nedavno završili radovi na šetnici među krošnjama koja predstavlja primjer dobre prakse škole u prirodi.

Obostrano je izražena želja za povezivanjem udruga i zajedničkim susretima kao i daljnjom razmjenom iskustava, te je u listopadu dogovoren uzvratni posjet Csurga Đurđevcu.