Druženje humanitarnog karaktera za Dan žena: žene, njihov stil i rad većinom su zaslužni za ostvarene rezultate u gradu


Nedjelja, 8. ožujka 2020.

Udruga žena Grada Đurđevca uoči Međunarodnog dana žena održala je u subotu svoje tradicionalno, humanitarno i zabavno druženje s prijateljima i sugrađanima te je tako na najljepši mogući način proslavila još jedan Dan žena.

Na višesatnom druženju su potvrdile sve ono što promiču stalno u svojem radu po kojem su inače prepoznate, te u najvećoj mjeri pokazale da su prave čuvarice tradicijske baštine svojega kraja, kreativke i humanitarke. Da je takav rad prepoznat i u đurđevačkoj gradskoj upravi potvrdio je i saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković koji je u ime gradonačelnika i Gradskog vijeća, ali i u svoje osobno ime svi ženama čestitao Dan žena.

- Mi u Gradu volimo pratiti statistike, pa možda neki ne znaju da je u Gradskom vijeću od 11 članova većine čak 7 žena od kojih je jedna i potpredsjednica, u Županijskoj skupštini od 8  vijećnika s moje liste četiri su žene, a u Gradu, gradskim ustanovama i trgovačkim društvima radi čak 70% žena. Od četiri pročelničke pozicije imamo tri pročelnice, od tri direktora imamo dvije direktorice te čak tri ravnateljice ustanova. Zaista respektabilan broj žena koje aktivno sudjeluju u svim segmentima gradskog života i rada, a imamo i velik broj žena u svim udrugama s područja grada. Zato i svi ovi pozitivni rezultati koji se vide u gradu, rezultat su za kojega su većinom zaslužne žene i njihov stil rada, način i mogućnost gledanja i promišljanja stvari- rekao je Lacković.

- Prije sedam godina, prije nego što sam se kandidirao za gradonačelnika Đurđevca desila se jedna zanimljiva stvar. Još dok sam razmišljao da li da krenem u taj politički angažman, savjetovao sam se oko toga sa dvije osobe- jedna je bila Barbara Fuček Leško tadašnja predsjednica gradske udruge invalida, a druga Nada Piškorec iz udruge umirovljenika. Mene je prvo interesiralo njihovo mišljenje kao starijih, iskusnijih od mene, žena koje jasno vide što se zbiva i što treba poduzeti i da li se treba netko novi uključiti u politiku grada. One su me savjetovale neka se uključim i meni je to bilo izuzetno bitno. Kao što mi je bitno da u gradu, politici i društvenom životu žene sudjeluju da se njihov glas čuje, da se žene poštuje i budite sigurni da kad imate iskreni ženski savjet da nećete otići u krivom smjeru- rekao je Lacković te je pohvalio rad Udruge žena Grada Đurđevca, sudjelovanje članica na svim manifestacijama, izradu kreativnih radova, ali i njihovo humanitarno djelovanje.

Uz prigodne poklone, saborskom zastupniku i predsjedniku Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željku Lackoviću se zahvalila Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca.

- Tradicija je to za koju se svake godine posebno pripremamo, jer želimo na tom zabavnom okupljanju sa svojim prijateljima, gostima i sugrađanima, u dobroj atmosferi, uz glazbu i u prostoru restorana hotela Picok, pokazati mali dio naše kreativnosti. Poznato je da svake godine svoje kreativne unikatne uratke koje izrađujemo na našim brojnim kreativnim radionicama poklanjamo, uz čestitku za Dan žena, svim prisutnim  ženama te druženje iskoristimo i za humanitarno djelovanje. U današnje vrijeme takvog zabavnog, ali sadržajnog druženja, više nam je nego potrebno, naglasila je Mirjana Mišulin, predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca. Također se zahvalila svim ostalim udrugama koje su se odazvale  i podržale ovu akciju.

Đurđevčanke su uz to iskoristile prigodu i pohvalile se svojom pogačom z oreji, koja je od travnja 2017. upisana na Listu zaštićenih kulturnih dobara RH, a koju i ove godine imaju nakanu prezentirati tijekom cijele godine. Ponosne su što je njihov rad u gradu Đurđevcu prepoznat, te priznat i nagrađen visokim javnim gradskim priznanjem, Poveljom grada Đurđevca.

Moderator programa i ove je godine bila jedna od članica Udruge žena grada Đurđevca, Anđela Lenhard Antolin, a svečanom dijelu nastupili su članovi KUD-a Petar Preradović sa dva plesa.

Vrlo uspješno su odradile i humanitarni dio koji je ove godine u cijelosti bio posvećen za prikupljanje sredstava za jednog dečka koji je izašao iz sustava udomiteljske skrbi, a kojeg će članice posjetiti i iznenaditi prije Uskrsa.

Nakon svečanog djela večeri gosti su nastavili ugodno druženje uz tombolu, nagradne igre, a najviše je bilo plesa i pjesme.