Đurđevac: 21. Dani voća i sunčano vrijeme privukli oko 60 izlagača i brojne posjetitelje


Subota, 12. listopada 2019.

Na Trgu sv. Jurja svečano su otvoreni Dana voća, najvažnije županijske manifestacije posvećene promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina, kao i domaće proizvodnje.

Obilježavanje Dana voća zapravo je počelo još u petak kada su u utvrdi Stari grada održana stručna predavanja s glavnom temom uzgoja lijeske koja su okupila brojne zainteresirane proizvođače. Dani voća su središnja manifestacija posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina te promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje, a ovogodišnji Dani voća okupili su oko 60 izlagača.

Lijep i sunčan dan okupio je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajnom dijelu manifestacije koja je održana na Trgu svetog Jurja gdje su izlagači predstavili svoje voće, proizvode od voća, ali i kolače te ručne radove.

Gradonačelnik Hrvoje Janči pozdravio je okupljene i izrazio je zadovoljstvo što ova već tradicionalna, 21. po redu manifestacija svake godine okuplja sve više izlagača i posjetitelja.

- U ovo vrijeme kada na policama u trgovačkim lancima možemo pronaći razne proizvode, važno je promovirati naše domaće proizvode. Ova manifestacija služi upravo tome i to već dugi niz godina. Drago mi je što ima ljudi koji se još uvijek žele baviti poljoprivredom, voćarstvom i proizvodnjom svojih vlastitih proizvoda, stoga se zahvaljujem svim organizatorima i proizvođačima na organizaciji ove manifestacije. I na ovim Danima voća prezentirana je i Podravinoteka koja okuplja male proizvođače u zajedničkom projektu brendiranja proizvoda pod nazivom Kvaliteta Podravine. U Podravinoteki sudjeluje oko 40 izlagača sa preko 100 proizvoda koji sudjeluju na svim manifestacijama u Đurđevcu, ali i svake godine na Adventu u Zagrebu. Želim svima dobru zabavu uz bogati program i da svi danas kupimo nešto domaće- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Želim dobrodošlicu svima u Đurđevac. Pohvaljujem vrijedne izlagače, ali i sve one koji su sudjelovali u organizaciji ove tradicionalne manifestacije koje je po posjećenosti najvrjednija manifestacija ovog tipa u županiji. Svi se trebamo okrenuti prema domaćim i zdravim proizvodima i na taj način doprinijeti razvoju poljoprivrede, koja ima potencijal rasta. Nadam se da će svi koji se odluče baviti poljoprivredom kroz programe Vlade i Ministarstva poljoprivrede naći svoje mjesto i prostor u financiranju iz fondova EU i nacionalnog proračuna- rekao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Pozdravne riječi uputili su i župan Darko Koren te zamjenik župana Darko Sobota, a manifestaciju je svečano otvorio izaslanik ministrice poljoprivrede, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Krunoslav Dugalić uputivši Županiji i partnerima čestitke na organizaciji.

Osim voća i voćnih proizvoda koje su u okviru izložbeno-prodajnog dijela manifestacije posjetitelji mogli razgledati i degustirati, posjetitelji su imali prilike vidjeti tradicionalni način pečenja pekmeza i tradicijski prikaz pečenja rakije.

Manifestacija je imala i humanitarni karakter, za što su bili zaduženi učenici đurđevačke Strukovne škole koji su u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa organizirali pečenje kajgane i palačinki kako bi prikupili novac za najpotrebitije.

Grad Đurđevac je ovom prilikom predstavio i projekt Podravinoteke preko kojeg se promoviraju domaći proizvodi i to putem oznake Kvaliteta Podravine.

Okupljene posjetitelje svojim su nastupima razveselili Mažoretkinje Grada Đurđevca, Dječji vrtić Maslačak, Ženski vokalni sastav Đurđevčice, Ženski vokalni sastav Katarene, KUD Petar Preradović i zbor Udruge matice umirovljenika Grada Đurđevca.

Nakon kulturno-umjetničkog dijela, proglašeni su najljepše uređeni izlagački prostori koje je odabrao stručni žiriji. Prvo mjesto je osvojila Srednja gospodarska škola Križevci, drugo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Ivan i Anđela Kranjec iz Kloštra Podravskog te treće obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Željko Kranjčević iz Carevdara.

I ove godine izdan je katalog posvećen poljoprivrednim proizvođačima s područja Županije koji se bave voćarstvom. U katalogu je predstavljeno njih 250 s njihovim kontakt podacima kako bi im se mogli javiti potencijali kupci i kupiti njihove proizvode na kućnom pragu.