Đurđevac bio domaćin Svehrvatske smotre Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje


Nedjelja, 14. listopada 2018.

Na Trgu sv Jurja u Đurđevcu održana je 27. po redu državna i svehrvatska smotra Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje u organizaciji Udruge Lijepa naša, a pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog Sabora.

Smotra se po prvi puta održala u Đurđevcu, a domaćini je bio Grad Đurđevac i Dječji vrtić Maslačak Đurđevac. Prijateljski ugođaj i lijepo vrijeme okupilo je veliki broj posjetitelja na izložbeno-prodajni dio manifestacije gdje je svoje proizvode i radove izlagalo čak 47 dječjih vrtića te osnovnih i srednjih škola iz Hrvatske koje imaju status međunarodne Ekoškole. Njima se pridružilo i 9 hrvatskih škola iz Bosne i Hercegovine. Svi oni izložili su krušne proizvode i plodove zemlje kraja iz kojeg dolaze te su na taj način pokazali bogatstvo biološke raznolikosti i kulturne baštine koje posjeduje Hrvatska i Hrvati iz Herceg-Bosne.

Obilježavanje Dana kruha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama i ostalim ustanovama za odgoj i obrazovanje pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju, te kroz ovu svakodnevnu namirnicu, potiče svijest o zdravoj prehrani, ekološkoj poljoprivredi i očuvanju tradicije.

Okupljenima se prigodnim riječima obratio saborski zastupnikDamir Felak ujedno i izaslanik predsjednika sabora, Krunoslav Karalić,izaslanik i pomoćnika ministra poljoprivrede i dopredsjednika Vlade, Ante Kutla predsjednik Udruge Lijepa Naša i organizator svečanosti Dana kruha, te Verica Rupčić potpredsjednica Županijske skupštine.

-Zahvaljujem Udruzi Lijepa naša što je prepoznala i odabrala Đurđevac kao lokaciju za održavanje ovakve lijepe manifestacije isto tako želim čestitati svim onima koji su sudjelovali u organizaciji, te svima izlagačima koji su ovako lijepo okitili prezentacijske prostore i pokazali plodove i proizvode iz svojega kraja- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Svi znamo kolika je važnost i značaj kruha, ali važan je i rad s djecom od najmanjih uzrasta kako bi ona naučila cijeniti rad, jer nema ni kruha ni plodova zemlje bez poštenog i upornog rada. Mislim da je to vrijednost koju bi svi trebali naglašavati. Zato ovakve manifestacije i rad s najmlađima treba posebno cijeniti i podržavati. Za kraj pozivam sve izlagače da ponovno posjete Đurđevac i upoznaju sve ljepote našega područja- rekao je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

U kulturno umjetničkom programu nastupio je Ženski vokalni sastav Đurđevčice, te vrtićarci Maslačka sa prikazom Male Picokijade. Posebni gost manifestacije bio je mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup koji je nakon svečane povorke do crkve predvodio nedjeljno misno slavlje.

Grad Đurđevac je u sklopu ove manifestacije još jednom predstavio projekt Podravinoteke preko kojeg se promoviraju domaći proizvodi i to putem oznake Kvaliteta Podravine.

Kreirana je regionalna oznake  Kvaliteta Podravine, a trenutno je nosi 10 proizvođača i 20 proizvoda. Svrha oznake je zaštita, očuvanje i promocija, s ciljem poticanja proizvodnje, podizanja kvalitete i što boljeg plasmana na tržištu. Ova oznaka obuhvaća proizvođače od Ludbrega do Pitomače koji proizvode razne vrste proizvoda. Domaći mliječni proizvodi, sirevi i suhomesnate delicije, vrhunski ekološki med, voćna vina, Vina s peskov i brojnidrugi podravski proizvodi naših vrijednih poljoprivrednika zasigurno zaslužuju zajedničku oznaku kvalitetu pod kojom će ih moći prepoznati kupci. Zahtjevi za dodjelu oznake zaprimaju se i dalje.