Đurđevac će umjesto 750. proslaviti 780. obljetnicu od prvog spominjanja


Ponedjeljak, 27. veljače 2017.

Na kraju sjednice Gradskog vijeća Martin Mahović je vijećnicima i novinarima prezentirao vrlo važno i veliko otkriće za povijest Đurđevca.

Grad Đurđevac je ove godine povodom Đurđeva planirao proslaviti 750. obljetnicu od spominjanja svoga imena s obzirom na do sada smatrani najstariji zapis iz 1267. godine iz darovnice Bele IV kao" villa sancti Georgii".

No, zahvaljujući istraživačkom radu gospodina Ranka Pavleša, hrvatskog povijesnog topografa i njegovom radu „Podravina u srednjem vijeku" iz 2013. gdje on dolazi do podatka da se u prijepisu dokumenta iz 1237. spominje podjela posjeda Oxzeu Sengurg ili Svetog Jurja vidljivo je da je prvo spominjanje naselja još starije. Riječ je o Odredbi palatina Dionizija oko podjele naselja Svetog Jurja između župana Csapo i magistra Tiburcija.

Gospodin Pavleš rekao je da je dokument pronašao u Mađarskom državnom arhivu, te smo angažmanom i poznavanjem mađarskog jezika Ivane Pavlović došli i do ovog izuzetno vrijednog dokumenta koji po prvi puta javno prezentiramo. Ova Odredba je prepisana iz originala i objavljena u „Monumenta Hungariae historica" u Budimpešti 1873. godine, te ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje Đurđevca da se uključe u potragu za originalnom ispravom i daljnje istraživanje bogate povijesti ovog kraja- rekao je Mahović.

Odredba je nastala 1237. godine pa možemo reći da je povijest Đurđevca starija za još 30 godina i pomaknuti obljetnicu prvog spominjanja naselja sa 750. na 780. godinu.

Tako će Đurđevčani zahvaljujući ovom otkriću ove godine za Đurđevo svečano proslaviti 780. obljetnicu od spominjanja imena Đurđevca.