Đurđevac će svečano obilježiti Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja


Petak, 26. srpnja 2019.

Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 24. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja bit će po prvi put svečano obilježeni u Đurđevcu, i to 5. kolovoza.

Sve će krenuti u 9,30 sati postrojavanjem hrvatskih branitelja i gostiju, nakon čega će u 10 sati uslijediti sveta misa u Župnoj crkvi sv. Jurja za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. U 11 sati održat će se polaganje vijenaca kod centralnog križa na gradskom groblju, a točno u podne započeti sportski susreti u beli, šahu i pikadu u Domu Mladena Markača.

Fokus je postavljen na sudjelovanje braniteljskih udruga, s time da će biti fleksibilni i prema ostalima.

Pozivamo sve građane, ne samo branitelje Đurđevca i šire okolice, da dođu na prvo ovakvo svečano obilježavanje. Odluka je da se ove godine akcija Oluja svečano obilježi diljem Hrvatske, a ne samo u Kninu. Tako je i Đurđevac prijavom projekta i odobravanjem sredstava stigao na popis.

– Od trenutka kada je projekt naziva Oluja u Đurđevcu odobren, nismo imali previše vremena za organizaciju. Pri tome nam pomaže Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca, prijateljske udruge i članovi braniteljskih udruga koji su uskočili bez ikakvih problema. Nisam očekivao takvu susretljivost, pružili su maksimalnu pomoć. Zahvalan sam im, da toga nije bilo možda bismo čak odustali jer je rok bio prekratak –  rekao je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Republike Hrvatske Dražen Šemovčan.

Gulaš za sve posjetitelje priprema Lovačka udruga Jelen te Udruga žena Peski. Nakon zajedničkog ručka u 15 sati te proglašenja sportskih rezultata u 16 sati, na red će doći druženje i vrtna zabava uz glazbeni sastav Plan B.

Ovo će biti dobra platforma za iduću godinu. Cilj je uključiti šire društvo, ljude van braniteljske populacije. Od ranije imamo vrlo dobru suradnju s mladima, imamo kome ostaviti u nasljeđe – pojasnio je Šemovčan.

Stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u Đurđevcu u obilježavanju ovih važnih dana za Hrvatsku povijest.