Đurđevac: dođite u petak na Trg sv. Jurja na Veliku martinjsku špelanciju i koncert TS Gazde


Srijeda, 23. listopada 2019.

Grad Đurđevac, Turistička zajednica Grada Đurđevca i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije pozivaju vas na Veliku martinjsku špelanciju u petak, 25. listopada od 17,00 sati na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu.

Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest. Naše turističke zajednice već tradicionalno organiziraju Veliku martinjsku špelanciju – sastanak četrdesetak martinjskih biškupa iz cijele Hrvatske. Oni će između sebe izabrati Velikog meštra martinjskog ceremonijala, prvog među jednakima,  kojemu će predati pečat i biškupsku kapu.

Po jedinstvenom ritualu oni na kraju krste mošt u vino i vlasniku izdaju krsni list kao dokaznicu da je poganin mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila.

Nakon službenog ceremonijala kreće natjecanje u spremanju goričkog krumpira. Za veselu i rasplesanu atmosferu pobrinut će se  poznati Tamburaški sastav Gazde.

Osim u bogatom programu posjetitelji mogu uživati i u dobroj kapljici koju će im na degustaciju ponuditi vinari iz Hrvatske i inozemstva te članovi udruga vinara iz Koprivničko-križevačke županije, ali mogu uživati i u besplatnoj degustaciji martinjskog menija- krvavica i kupusa. Posjetiteljima će se na štandovima također predstaviti brojni OPG-ovi, domaće radinosti i udruge.

Pozivamo i vas da nam se pridružite u Đurđevcu.

Program:

PETAK, 25. listopada 2019.

17,00 sati VELIKA MARTINJSKA ŠPELANCIJA

- Redovna godišnja VINODA

- Martinjska meša

- Izbor Velikog meštra martinjskog ceremonijala

- Krštenje prinesenih mošteva i podjela krsnih listova

- Natjecanje u spremanju goričkog krumpira

- Besplatna degustacija martinjskog menija – krvavice i kupus

- Martinjsko veselje na trgu uz TS GAZDE