Đurđevac domaćin 19. izložbe Europskog kluba uzgajivača engleskih velikih i patuljastih gušana


Subota, 15. prosinca 2018.

Đurđevac je ovaj vikend domaćin jedne od najvećih izložbi, a radi se o 19. izložbi Europskog kluba uzgajivača engleskih velikih i patuljastih gušana.

Izložba je za posjetitelje otvorena od danas, a sutra se može razgledati u vremenu od 8,00 do 14,00 sati u Sportskoj dvorani Strukovne škole u Đurđevcu.

Izložba je okupila čak 40-ak izlagača iz Hrvatske, Srbije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunjske, Ukrajine i Austrije, a posjetitelji mogu vidjeti više od 500 golubova i i 100 patuljastih kokoši - naših Đureka i Katica.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Đurđevac je poznat po prirodnoj i kulturnoj baštini, Hrvatskoj Sahari i njezinim stanovnicima devama, ali najpoznatija manifestacija je Legenda o Picokima koja govori kako je mudra starica sa zadnjim pijetlom nadmudrila Osmanlijsku vojsku.  S obzirom da je zaštitni znak grada Đurđevca pijetao osobito uvažavamo ovakve izložbe koje se bave prezentacijom i promocijom životinja.Ova izložba se zadnji puta održala u Hrvatskoj prije 20 godina te mi je iznimno drago što izložba ponovno gostuje u Hrvatskoj i to upravo u našem gradu.

Htio bih se iskreno zahvaliti svima koji su odvojili vrijeme, koji su sudjelovali u organizaciji ove izložbe, a posebno organizatorima. Svim sudionicima želim dobre rezultate na izložbi, razmjenu iskustava i da se ugodno osjećaju u našem gradu- rekao je gradonačelnik.

Ispred Europskog kluba uzgajivača engleskih velikih i patuljastih gušana okupljene je pozdravio predsjednik kluba Mijo Holbak koji je istaknuo kako je počašćen time što je izložba ove godine pripala uzgajivačima iz Hrvatske te je time odano veliko priznanje radu svim članovima kluba koji dolaze iz Lijepe naše te kvaliteti uzgoja.

- Ovaj zajednički hobi povezuje sve zajedno povezuje, a među svim izlagačima veću su uspostavljena jaka međunarodna prijateljstva koja svjedoče o pravednom natjecateljskom duhu i međusobnom razumjevanju. Na kraju zahvaljujem izlagačima na velikom broju prijava i sudjelovanju- rekao je Gerhard Meier, predsjednik sudačke komisije.

Uz izložbu i razgledavanje golubova, posjetitelji iz cijele Europe mogu kupiti golubove, te uživati u eno-gastro ponudi u sklopu izložbe. Ulaznica za ovu izložbu iznosi 20 kuna.