Đurđevac kulturna točka: nakon Picassa i Chagalla otvorena izložba Salvadora Dalija


Subota, 27. travnja 2019.

U Muzeju Grada Đurđevca u utvrdi Stari grad u Đurđevcu, nakon Picassove i Chagallove, večeras je otvorena izložba djela legendarnog umjetnika Salvadora Dalija.

Riječ je izložbenom projektu Recepti za besmrtnost Salvadora Dalija iz privatne kolekcije R. Mayera, Kunstgalerien Böttingerhaus iz Bamberga.

Dali je jedan od vodećih nadrealista čiji opus obuhvaća razdoblje gotovo cijelog 20.stoljeća. Izložbom su obuhvaćena 123 djela – grafički radovi, litografije u boji, drvorezi u boji, radovi u tušu, suhoj igli i olovci, akvarelu, akvatinti, gvašu, plakati i tapiserije.

-S obzirom na veliki interes javnosti za bogato i raznovrsno stvaralaštvo jednog od najvećih svjetskih slikara očekuje se da će izložba iz privatne zbirke Richarda H. Mayera zabilježiti i rekordan broj posjetitelja. Očekujemo da će se troškovi izložbe u cijelosti pokriti od sponzorstava i prodanih ulaznica. Hvala sponzorima Hrvatskim šumama i INA-i i njihovim predstavnicima Mirku Kovačevu i Vladimiru Tišljaru koji vjerno prate naše projekte. Ova izložba bit će još jedan atraktivni kulturni sadržaj koji će obogatiti turističku ponudu Grada Đurđevca- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, također je podržalo projekt preporukom za posjet ovoj izložbi, a pokazatelji uspješnosti iskazani su s brojem posjetitelja koji su na prošlogodišnjoj razini dosegnuli 15.500 posjetitelja.

– Osim što izložba pruža uvid u likovni opus umjetnika, njegovim načinom interpretacije uvodi nas i u umjetnički pravac nadrealizma koji je obilježio likovnu scenu polovicom 30-tih godina 20 stoljeća. Ovom nadasve plodonosnom umjetniku omiljena tema razgovora bila je  kako postati genijem. U svoja  djela uklapao je krajolike dajući im čudesne oblike. Svoje halucinacije  i vizije utkao je u brojne kompozicije ocrtavajući se kao jedinstven i osebujan umjetnik moderne umjetnosti. Izložba Recepti za besmrtnost iznimna je prilika da posjetitelji razgledaju i ostale sadržaje u utvrdi Stari grad u Đurđevcu, spomeniku kulture Republike Hrvatske, te tako uz nju upoznaju i spomeničku baštinu – rekla je ravnateljica Edita Janković Hapavel.

– Prošle godine imali smo gotovo 16.000 posjeta u Muzeju, mislim da će ova godina biti još i bolja. Ovo je dio naše turističke priče i kulturne ponude, našim projektima bit ćemo jedna od glavnih kulturnih točaka u regiji, a postajemo i sve ugodnije mjesto za život – rekao je Janči.

Predstavnik INA-e Vladimir Tišljar i predstavnik Hrvatskih šuma Mirko Kovačev naglasili su da godinama podržavaju manifestacije u Đurđevcu te da će to s ponosom nastaviti i dalje.

Na samoj svečanosti okupili su se brojni posjetitelji i ljubitelji djela Salvadora Dalija, a u glazbenom programu nastupila je Sonja Domitrović.

Gradonačelnik Janči zahvalio je svima koji su pomogli da izložba svjetskog umjetnika dođe u Đurđevac, a izložbu je uz gradonačelnika otvorio i direktor proizvodnje nafte i plina u Mol grupi Csaba Gal.

I kako bi Dali rekao: Ponašaš li se kao genij, genijem ćeš i postati!

Izložba Recepti za besmrtnost ostaje otvorena do 31. listopada 2019. godine.