Đurđevac kulturni centar Podravine: nakon Picassa i Chagalla stižu djela Salvadora Dalija


Srijeda, 20. ožujka 2019.

Na 18. sjednici Gradskog vijeća vijećnici su jednoglasno dali suglasnost ravnateljici muzeja Editi Janković Hapavel za potpis ugovora kako bi Đurđevac već u travnju bio domaćin još jednog inozemnog izložbenog projekta „Recepti za besmrtnost“ Salvadora Dalija iz privatne kolekcije R. Mayera, Kunstgalerien Böttingerhaus iz Bamberga.

Dali je jedan od vodećih nadrealista čiji opus obuhvaća razdoblje gotovo cijelog 20.stoljeća. Izložbom su obuhvaćena 123 djela - grafički radovi, litografije u boji, drvorezi u boji, radovi u tušu, suhoj igli i olovci, akvarelu, akvatinti, gvašu, plakati i tapiserije.

-Osim što izložba pruža uvid u likovni opus umjetnika, njegovim načinom interpretacije uvodi nas i u umjetnički pravac nadrealizma koji je obilježio likovnu scenu polovicom 30-tih godina 20 stoljeća. Ovom nadasve plodonosnom umjetniku omiljena tema razgovora bila je  kako postati genijem. U svoja  djela uklapao je krajolike dajući im čudesne oblike. Svoje halucinacije  i vizije utkao je u brojne kompozicije ocrtavajući se kao jedinstven i osebujan umjetnik moderne umjetnosti. Izložba „Recepti za besmrtnost“ iznimna je prilika da posjetitelji razgledaju i ostale sadržaje u utvrdi Stari grad u Đurđevcu, spomeniku kulture Republike Hrvatske, te tako uz nju upoznaju i spomeničku baštinu- rekla je ravnateljica Edita Janković Hapavel.

-Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, također nas je podržalo preporukom za posjet ovoj izložbi, a pokazatelji uspješnosti iskazani su s brojem posjetitelja koji su na prošlogodišnjoj razini dosegnuli 15.500 posjetitelja- rekla je ravnateljica.

-S obzirom na veliki interes javnosti za bogato i raznovrsno stvaralaštvo jednog od najvećih svjetskih slikara očekuje se da će izložba iz privatne zbirke Richarda H. Mayera zabilježiti i rekordan broj posjetitelja. Očekujemo da će se troškovi izložbe u cijelosti pokriti od sponzorstava i prodanih ulaznica- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Ova izložba bit će još jedan atraktivni kulturni sadržaj koji će obogatiti turističku ponudu Grada Đurđevca, a važno je naglasiti i da je ova izložba samo početak bogatog programa pripremljenog za posjetitelje povodom obilježavanja Dana grada.