Đurđevac nastavlja s provedbom EU projekata: potpisan ugovor za izgradnju infrastrukture u poslovnoj zoni A – sjever


Petak, 13. ožujka 2020.

Nakon završenih radova na izgradnji Poduzetničkog inkubatora i niza ulaganja i poticaja namijenjenih poduzetništvu, u prekrasnom ambijentu utvrde Stari grad danas je potpisan još jedan u nizu vrijednih ugovora, a radi se o projektu Razvoj infrastrukture poslovne zone A-sjever.

Poduzetnička zona nalazi se uz samu Podravsku magistralu te obuhvaća 23 hektra zemljišta.

Budući da je intenzitet popunjenosti poduzetničke zone A-jug više od 87 % pripremljena je dokumentacija i prijavljen projekt izgradnje infrastrukture u poduzetničkoj zoni A-sjever s ciljem privlačenja investicija i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta.

Ugovor su svečano potpisali gradonačelnik Hrvoje Janči i direktor Bistre d.o.o. Krešimir Habijanec. Ukupna vrijednost ugovora je  10,8 milijuna kuna od kojih Europska unija sufinancira oko 8,9 milijuna kuna, a projekt bi trebao biti završen do 1. siječnja 2021. godine.

Projekt uključuje izgradnju Sabirne prometnice u zoni A sjever, te četvrtu fazu izgradnje Istočne obilaznice. Izgradnjom sveukupno 7.475,68 m² ceste s pratećom infrastrukturom unutar poduzetničke zone A sjever stvorit će se potrebna zajednička infrastruktura i cestovna dostupnost parcela u zoni.

Gradonačelnik Hrvoje Janči istaknuo je kako svega 50-ak jedinica lokalne samouprave potpisalo ovakve ugovore za izgradnju poduzetničkih zona u cijeloj Hrvatskoj.

– Također je i 50-ak JLS uspješno prijavilo projekte izgradnje poduzetničkog inkubatora. Grad Đurđevac jedan je od svega pet jedinica lokalne samouprave koje imaju uspješan prijavljen inkubator i poduzetničku zonu – rekao je gradonačelnik te je dodao kako će ove dvije investicije od 20 milijuna kuna značajno unaprijediti poduzetničku sliku grada.

– Kroz 180 dana imat ćemo spremnih 23 hektara u komadu poduzetničke zonu za nove investitore. Ovaj projekt se priprema jako dugo. S ovim europskim sredstvima su potpuno opravdane sve one investicije koje su prethodile ovom potpisivanju ugovora – istaknuo je gradonačelnik.

– Gradit ćemo gradsku obilaznicu dužine 250 metara, radimo sabirnu prometnicu od 710 metara, a izvest će se i sva podzemna i nadzemna infrastruktura, vodovodna, plinska mreža, struja i sve popratno. Bit će tu i biciklistička staza. Glavni kolnik bit će širine šest metara. Nadam se da kad ovaj posao privedemo kraju da će projekt Gradu dati jedan novi obris. Želimo svim budućim poduzetnicima uspješne poslovne pothvate u ovoj zoni – rekao je Habijanec.

Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca istaknuo je kako će ovo biti prva poduzetnička zona koja će biti spremna prihvatiti ozbiljnije investitore.

– Poduzetničke zone koje smo imali do sada nisu kapacitetom, opremljenošću ni veličinom bile dorasle nekoj ozbiljnijoj investiciji kakvu mi želimo u našem gradu. Ono što je bitno je to da je izvođač radova naša domaća tvrtka Bistra te da će poduzetnici s ovoga kraja i u razvoju ovog projekta stvarati dodanu vrijednost – istaknuo je Lacković.

– Lokacijski je odlična i zbog toga što se brza cesta svakim danom sve bliže primiče Bjelovaru, a postoji i trasa ucrtana u planovima za brzu cestu Đurđevac-Bjelovar. Prometna povezanost te sve one mjere koje daje Đurđevac preduvjeti su za investitore i investicije – dodao je Lacković te je dodao kako bi htio da prioritet imaju oni investitori koji već djeluju na području Đurđevca.

– Vjerujemo da ćemo dobiti kvalitetne investitore. Htio bih vidjeti da i Podravka kada će raditi nove proizvodne pogone, jedan dio pogona napravi i kod nas. Imamo značajne resurse, koji su zalog za popunjenost zone i veći broj zaposlenih, a samim time i rast broja stanovnika – zaključio je Lacković.

Osnovne informacije o projektu:

  • Naziv projekta: Razvoj infrastrukture poslovne zone „A-sjever” Đurđevac
  • Naziv korisnika: Grad Đurđevac
  • Ukupna vrijednost projekta: 10.822.802,44 kuna
  • EU sufinanciranje projekta: 8.925.657,28 kuna
  • Razdoblje provedbe projekta: 01.07.2019. – 01.01.2021.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Grada Đurđevca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“