Đurđevac nastavlja zbrinjavati otpad na vlastitom reciklažnom dvorištu: u tijeku je i izrada projekta sortirnice


Srijeda, 28. studenoga 2018.

Hrvoje Janči, gradonačelnik, Željko Lacković, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća i Silvija Lukačin, voditeljica odsjeka za razvojne projekte Grada održali su konferenciju za medije vezano uz nacrta prijedloga dinamike zatvaranja odlagališta neopasnog otpada u Republici Hrvatskoj.

– Predviđeno je da naše odlagalište radi do popunjenja kapaciteta, odnosno do 2021. godine, no u Ministarstvu zaštite okoliša i energetske učinkovitosti su napomenuli da ta godina nije referentna, nego će naše odlagalište moći će raditi sve do otvaranja RCGO-a, odnosno nećemo morati ništa odlagati na Piškornici. Sortirnica će biti projektirana i stavljena u funkciju neovisno o uvjetima natječaja za sortirnice. Trenutno je u najavi uvjet da je minimalna količina osam tisuća tona godišnje. Mi u gradu imamo dvije tisuće, kad se to svede na zakonske obaveze, to će biti tisuću tona. Imat ćemo sortirnicu koja će biti funkcionalna i do otvaranja RCGO-a cilj nam je da smanjimo onaj dio otpada za zbrinjavanje na svega 20 posto – rekao je gradonačelnik.

Đurđevac spremno čeka sve natječaje koji su u najavi, i za sortirnicu, i za kompostište, i za vozila. Općine su također spremne zahvaljujući inicijativi Grada Đurđevca te je cilj da svi postanu odgovorni po pitanju gospodarenja otpadom.

Željko Lacković napomenuo je kako je ključni moment zbog kojeg su otišli u Ministarstvo bila javna rasprava o planu zatvaranja odlagališta otpada i napisima medija da će i Križevci i Đurđevac odlagati svoj otpad na Piškornici.

– Svjesni smo da tome nije tako, no svejedno smo zatražili sastanak u Ministarstvu gdje nam je jasno rečeno da se to neće dogoditi, nego ćemo odlagati na našem do popunjenja kapaciteta odlagališta koje iznosi gotovo 123.000 tona – kazao je Lacković.

Upozorio je pritom da će situacija kojom se razvija projekt centra za gospodarenje otpadom Piškornica dovesti sve one koji su se sada oslonili na dovoz smeća na odlagalište Piškornica da im neće biti dostatno kapaciteta niti s sa sadašnjim prihvatom od 38.000 tona smeća godišnje.

– Naše odlagalište će biti spremno preuzeti višak otpada koji će nastati nakon što se popune kapaciteti Piškornice jer smo i prije već uskakali u pomoć kada je prije više godina Koprivnici bilo zabranjeno odlagati na Piškornici – objasnio je. Na njega se nadovezao gradonačelnik rekavši kako se u Đurđevcu gospodarenje otpadom sastoji od reciklažnog dvorišta koje radi već nekoliko godina i u kojem je svake godine sve više odvojenog otpada.

– Do 1. studenog ove godine smo prikupili 26 posto više odvojenog otpada nego za cijelu prošlu godinu i tako otprilike raste svake godine. Po tom pitanju smo otvoreni prema svim Općinama i to ne zbog zarade, nego zbog održivog gospodarenja otpadom – rekao je.

No, upozorio je na političke interese po tom pitanju i naveo primjer Drava Kom i Komunalac, tvrtke koje idu ispod realne cijene zbrinjavanja otpada zbog čega se okolne pćine većinom odlučuju da uđu u poslovanje s njima.

– To je pogrešan smjer i iz tog razloga ćemo od okolnih Općina zatražiti da udjele od 1 posto u našoj Komunalnoj tvrtci koje su dobile kako bi koristile usluge reciklažnog dvorišta vrate, odnosno koji neće to htjeti će biti pozvani da dokapitaliziraju tvrtku zbog ulaganja u imovinu – objasnio je.

Na tragu toga, Željko Lacković najavio je kako će Đurđevac biti prvi koji će izaći iz sporazuma o odlaganju otpada na Piškornici te se okrenuti prema Virovitici.