Đurđevac obilježio Dan mimoza posvećen prevenciji raka vrata maternice


Subota, 21. siječnja 2023.

U organizaciji Lige protiv raka Koprivničko- križevačke županije na Trgu sv. Jurja, unatoč hladnom vremenu i snijegu obilježen je nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, popularno nazvan Dan mimoza.

Prodajom mimoza i dijeljenjem edukativnih materijala članice žele skrenuti pozornost na prevenciju raka vrata maternice od kojega ne bi trebala umrijeti niti jedna žena jer se uspješno liječi pravovremenim otkrivanjem, tako da uspjeh izlječenja ovisi o prevenciji i redovnim pregledima žena.

Rak vrata maternice je drugi najčešći rak u žena mlađih od 45 godina. U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice oboli oko 300 žena, a 100 ih umire. Danas se zna da je glavni razlog nastanka raka vrata maternice infekcija virusom, koji se naziva humani papiloma virus (HPV). Danas dostupno cijepljenje smanjuje rizik za nastanak raka vrata maternice.

Građani su na štandu mogli čuti i informacije o prednostima preventivnih programa raka vrata maternice - ginekoloških pregleda za žene od 25 do 65 godina i cijepljenja protiv HPV za djevojčice i mlade žene od 9 do 26 godina.

Akciju su podržali brojni građani, članice Udruge žena s bolestima dojke Narcise Đurđevac, predstavnici županije, djelatnici Gradske uprave te gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković, koji su se ovom prilikom informirali o planiranim aktivnostima koje će Liga provoditi u našoj osnovnoj školi ove godine, te su ponudili i pomoć Grada u provođenju i organiziranje edukativnih programa za djevojčice.

Dan mimoza obilježen je u sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, a tokom prijepodneva brojni su građana dali dobrovoljni prilog za ovu hvale vrijednu akciju. Ovim javnim edukacijsko-humanitarnim okupljanjem Đurđevac se svrstao na popis hrvatskih gradova uključenih u ovaj europski projekt.

Nakon uspješno provedene akcije članice Narcisa Đurđevac i članice udruge Lige protiv raka KKŽ, na poziv gradonačelnika Jančija i predsjednika vijeća Lackovića zaputile su se u utvrdu Stari grad gdje su nastavile druženje uz topli čaj i kavu.