Đurđevac obilježio Svjetski dan srca: građanima mjerili tlak i šećer


Nedjelja, 30. rujna 2018.

U subotu u dopodnevnim satima na Tegu sv. Jurja održana je javna akcija i prezentacija za građane, a u prigodi Svjetskog dana srca.

Svjetska kardiološka federacija 2000. godine utemeljila je obilježavanje Svjetskoga dana srca u cilju informiranja ljudi širom svijeta kako su bolesti srca i moždani udar vodeći svjetski uzroci smrti, odnoseći 17,3 milijuna života svake godine. Srce je organ koji se nikad ne odmara, zdravstveno je najosjetljivija životodajna funkcija u tijelu, a rizik od kardiovaskularnih oboljenja i smrti, posebno u zrelijim godinama premašuje sve druge rizike.

Đurđevčka hitna medicinska služba tim je povodom građanima mjerila tlak i šećer, a istovremeno održana je prezentacija prve pomoći pri zastoju srca. Educiralo se građane o pravilnoj prehrani te važnosti kretanja u cilju očuvanja srca,  te se upozoravalo na rane simptome srčanog infarkta. Isto tako, zainteresirani su mogli pogledati medicinsku opremu, te su imali prilike naučiti i isprobati vježbe pružanja pomoći pacijentu sa srčanim zastojem. Akciji ss se uz brojne građane odazvali i đurđevački gradski vijećnici, gradonačelnik Hrvoje Janči, te predsjednik vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković.

Važno je da građani znaju da se  jedan automatski vanjski defibrilator nalazi u  prostorima Javne vatrogasne postrojbe Đurđevac. Defibrilator je prijenosni uređaj sa zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma srca.