Poljoprivrednicima povećane potpore za eko proizvodnju i podizanje novih nasada voćnjaka i vinograda


Srijeda, 23. siječnja 2019.

Na održanoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su osim mjera u turizmu jednoglasno izglasali i mjere u poljoprivredi.

-Program potpore u poljoprivredi sadrži ukupno 16 mjera, a prošle godine najviše interesa kod naših poljoprivrednika je pobudila potpora male vrijednosti za nabavu opreme i strojeva koja je i ove godine ostala ista, sufinanciranje troškova do 30 posto, a maksimalno do iznosa 5.000,00 kuna za ratare dok za ostale poljoprivrednike iznosi do 10.000,00 kuna. Na istoj razini ostaje i potpora za umjetno osjemenjivanje goveda i krmača, te plastenika čija se kupnja sufinancira do 30% maksimalno do 10.000,00 kuna- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Povećali smo potpore za podizanje novih višegodišnjih nasada, voćnjaka i vinograda. Subvencionira se 40% od prosječne cijene sadnice, ali do 12,00 kn po sadnici, a za orahe i kestene  do 32,00 kn po sadnici i ne više od 0,60 kn po sadnici jagode, za podizanje višegodišnjih nasada voćnjaka na površini ne manjoj od 0,25 ha. Subvencionira se  nabava loznog cijepa do 5,00 kn, za podizanje novih višegodišnjih nasada vinograda i potsadnju postojećih nasada vinograda na površini do 5 ha do najviše 5.000,00 kuna. Povećano je i sufinanciranje ekološke proizvodnje poljoprivrednih proizvoda s dosadašnjih 500 kuna na 1.500,00 kuna po hetaru-  istaknuo je gradonačelnik.

Osim navedenih potpora u programu se nalaze i još neke zanimljive mjere kao što je mjera za dodjelu potpora za izradu regionalne oznake kakvoće poljoprivredno- prehrambenih proizvoda Kvaliteta Podravine, potpora za nabavu opreme za pčelare, potpora za sufinanciranje troškova registracije proizvođača vina, za osnivanje i podizanje matičnog stada, za proizvodnju ljekovitog bilja te za držanje autohtonih pasmina domaćih životinja.

Ciljevi ovog Programa su opstanak poljoprivrednih gospodarstava na području grada, unapređenje i modernizacija poljoprivredne proizvodnje, očuvanje i razvoj ruralnih područja i ruralnih vrijednosti, poticanje gospodarstva na cjelokupnom području grada.

Popis mjera s uvjetima možete pronaći u nastavku teksta: