Đurđevac povećao potpore za turizam: sufinancira se plaćanje doprinosa, registracija, ali i izgradnja bazena, sauna, parnih kupelji i adrenalinskih sprava


Utorak, 22. siječnja 2019.

Vijećnici su na održanoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno donijeli mjere kojima se nastavlja poticati razvoj turizma na području Grada Đurđevca.

Kao što je gradonačelnik Hrvoje Janči najavio na otvorenju nove vinsko-biciklističke staze, Grad Đurđevac pružit će potporu OPG-ovima koji će uvesti turističku i ugostiteljsku ponudu u svoju djelatnost.

- Visina potpore svakom OPG-u nakon registriranja turističke i/ili ugostiteljske djelatnosti iznosit će 1000 kuna i to za potrebe provedbe marketinških aktivnosti. Oni koji se odluče otvoriti ugostiteljske i smještajne kapacitete na svom OPG-u dobit će 7000 kuna. Grad Đurđevac će sufinancirati doprinose za one koji se namjeravaju baviti turizmom i zaposliti se u turizmu, na svojem OPG-u. Da bi se odobrila ova mjera potrebnom je ostvariti popunjenost smještajnih kapaciteta od minimalno 20 posto u prvoj godini, 30 posto u drugoj godini, a od treće godine popunjenost od 40 posto. Ovo je mjera za koju očekujemo da će napraviti razliku- istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

- Ostale mjere su sufinanciranje sa 2000 kuna registracije novog kreveta, zatim 10 kuna sufinanciranja po registriranom noćenju na OPG-u, ugradnja novih peći na pelete sufinanciranje sa 50 posto iznosa do maksimalno 5000 kuna kako bi što jednostavnije mogli baratati temperaturom u svojim objektima – rekao je gradonačelnik.

Najviše se sufinancira mjera stvaranja dodatnih sadržaja na OPG-ovima. Tu spadaju troškovi izgradnje bazena, kupelji, adrenalinskih sadržaja, nabava paintball opreme, opreme za bicikle i sl. koji se sufinanciraju do 50 posto, odnosno do maksimalno 20.000,00 kuna, a ako se prijavljuju dva OPG-a zajednički do 30.000,00 kuna ili do 40.000,00 kuna ukoliko tri ili više OPG-ova zajednički nastupaju na natječaju. Gradonačelnik je predložio, a vijeće potvrdilo i mogućnost sufinanciranje nabave peći na pelete.

-Cilj mjere je postići da se OPG-ovi udružuju, pogotovo susjedni i da zajednički rade i stavljaju nove sadržaje u funkciju. Kroz ove mjere želimo ponuditi novo rješenje koje dosad nismo imali, a omogućit će bolju iskoristivost sadržaja – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Smatram da sve ove mjere doprinose razvoju turizma. Imamo 2000 klijeti, 1000 ih već sada ima asfaltirani prilaz i priključak na električnu energiju. Nema turizma bez hrane, a upravo zato su mjere usmjerene prema našim OPG-ovima koji svoje proizvode mogu prodavati na svom pragu bez izdavanja računa. S druge strane, turizam u Istri dizali su ljudi koji su došli tamo živjeti, a onda su uključivali ljude koji su tamo živjeli, imali smještajne kapacitete, ali nisu imali vremena baviti se time. Nadamo se da će ovo biti zamah ekonomskom bavljenju turizmom u Gradu – rekao je predsjednik Gradskog vijeća i saborski zastupnik Željko Lacković.

-Mjera poput plaćanja mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za nositelje OPG-a koji se bave turizmom gotovo da i nema u Hrvatskoj. Ovo je jedinstvena mjera poticanja bavljenja turizmom koju će koristiti uprav oni koji se zaista namjeravaju baviti turizmom kao ekonomskom djelatnošću-  istaknuo je predsjednik vijeća.

Također, donesena je odluka o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu na području Grada Đurđevca, a njome se utvrđuje visina paušalnog poreza po krevetu, po smještajnoj jedinici u kampu i/ili kamp-odmorištu te po smještanoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj, koji se nalaze na području grada, a iznosit će 150 kuna.

Gradonačelnik je istaknuo kako će ova odluka omogućiti svima da se legalno prijave i iznajmljuju svoje smještaje te je naglasio kako je to zakonom najmanji propisani iznos za prijavu, a kazne za prekršitelje su velike pa se prekršaji zapravo ne ispate.