Đurđevac u prvoj sekundi prijavio projekt STEM: promovirat će se robotika, računarstvo i programiranje kroz organizirana predavanja i ljetne škole


Četvrtak, 30. srpnja 2020.

Zajednica tehničke kulture Đurđevac i partneri Grad Đurđevac i Sveučilište Sjever ovaj su tjedan uspješno u prvoj sekundi od raspisivanja natječaja prijavili projekt Đurđevački STEM.

Projekt je prijavljen na raspisani natječaj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 3 milijuna kuna. Ako projekt bude odobren u cijelosti će se financirati od strane Nacionalne zaklade.

Projektom Đurđevački STEM cilj je u razdoblju od 24 mjeseca što više djeci i mladima približiti pojam STEM područja znanosti, omogućiti im da upoznaju sva područja te sami odaberu ono koje je njima najzanimljivije i u kojem se žele dalje usavršavati.

-Aktivnosti projekta obuhvaćaju održavanje Ljetne škole robotike i programiranja u sklopu koje će u hostelu u Boriku boraviti 640 djece iz cijele Hrvatske po 6 dana, što će rezultirati s 3840 noćenja u hostelu. Trajanje ljetne škole je od lipnja do rujna,  a polaznici će biti podijeljeni u grupe mlađeg (1.-4. razreda) i starijeg uzrasta (5.-8. razreda). Kroz šest  dana boravka u Đurđevcu, djeca će biti upoznata s robotikom i programiranjem te primjenom teorijskih znanja u svakodnevnom životu za što će iz projekta biti osigurana potrebna oprema. Upoznat će prirodne ljepote Đurđevca i cijele Podravine te će kontinuirano učiti kroz primjenu znanja iz područja biologije, kemije, fizike i sportskih aktivnosti- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je dodao kako je ovaj projekt samo nadogradnja postojećeg projekta Ljetne škole robotike koja se provodi u Đurđevcu već pet godina.

-Osim Ljetne škole, održavat će se i Škola robotike i programiranja tijekom čitave godine za stotinjak djece s lokalnog područja, a namijenjena je osnovnoškolskom i srednjoškolskom uzrastu te će se provoditi jednom tjedno- dodao je.

Projektom je planirano i održavanje 12 konferencija u svrhu približavanja STEM-a javnosti te podizanja svijesti o važnosti STEM-a i znanstvenim postignućima iz STEM područja.

Kroz projekt će se urediti prostor za trajni postav inovativnih, interaktivnih sadržaja u svrhu popularizacije STEM-a u kojem će biti smješteni pokazni stolovi s touch screenovima na kojima će za javnost i polaznike škole robotike biti pojašnjen pojam STEM-a, koja područja obuhvaća, primjena teorijskih znanja i teorija u praksi i sl. Osim teorijskog dijela, u prostoru će biti izloženi i radovi polaznika škole robotike i programiranja.

Predviđena je i kupnja opreme te uređenje novog prostora za predavanja.

-Na taj način popularizirat će se područje STEM-a i promovirat će se robotika, računarstvo i programiranje u gradu Đurđevcu koji će jednog dana postati regionalni centar u tom području. Isto tako, kroz partnerstvo sa Sveučilištem Sjever na ovom projektu, unaprijedit će se i suradnja organizacija civilnoga društva i odgojno-obrazovnih i visoko-obrazovnih institucija u području popularizacije STEM-a- zaključio je gradonačelnik.