Đurđevac uvodi nove mjere potpora u poljoprivredi za trogodišnje razdoblje


Srijeda, 28. veljače 2018.

Na osmoj sjednici vijećnici Gradskog vijeća donijeli su trogodišnji plan potpora u poljoprivredi, a uvodno obrazloženje dao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Cilj je opstanak poljoprivrednih gospodarstava, unaprjeđenje i modernizacija proizvodnje, očuvanje ruralnih područja, razvoj ruralnih vrijednosti i poticanje gospodarstava.

Podijelio bih ih na stare i nove mjere. Potpore za nabavu poljoprivredne opreme i strojeva, specijalističkih seminara, uvođenje turističke ponude na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, potpore za proizvodnju u plastenicima ili staklenicima, potpore za podizanje novih višegodišnjih nasada, potpore za umjetno osjemenjivanje, potpore za proizvodnju ljekovitog bilja i potpore za uzgoj i držanje autohtonih pasmina domaćih životinja – rekao je gradonačelnik i dodao kako uz devet starih predlaže i sedam novih mjera.

-To su potpore za promociju regionalne kakvoće poljoprivredno-prehrambenih proizvoda kvaliteta Podravine, potpore u pčelarstvu i potpore za proširenje turističke ponude na OPG-u, a potpore za proizvođače vina odnose se na registraciju vinara i certificiranje vina. Nove vinare sufinanciramo u stopostotnom iznosu. Tu su i potpore za proširenje matičnog stada i za ekološku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i zadnja mjera je potpora za rad proizvođačkih organizacija, odnosno klastera – istaknuo je gradonačelnik.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković napomenuo je kako će se sufinancirati višegodišnji nasadi s 10 kuna po sadnici, odnosno 5 kuna za lozu.

- To je mjera za sve one koji se hoće baviti proizvodnjom vina čiji je cilj olakšati početak svakom novom proizvođaču- istaknuo je predsjednik.

U 2018. godini je za provedbu navedenih 16 mjera osigurano 200.000,00 kuna.

 Vijećnici su predložene mjere usvojili jednoglasno.