Đurđevac: Velika Martinjska špelancija okupila martinjske biskupe iz čak 10 županija


Subota, 26. listopada 2019.

Jučer je u Đurđevcu održana 14. po redu Velika martinjska špelancija – sastanak četrdesetak martinjskih biškupa iz cijele Hrvatske.

Povorka sudionika Vinode krenula je od crkve do Trga sv. Jurja gdje su biskupi između sebe izabrali Tomislava Lovrekovića iz Pitomače za novog Velikog meštra martinjskog ceremonijala, kojemu su predali pečat i biskupsku kapu.

Na špelanciju su stigli gradonačelnik Hrvoje Janči, župan Koprivnčko- križevačke županije Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota te brojni ljudi dobre volje.

Veliki meštar martinjskog ceremonijala će obnašati svoj vinifikat narednih godinu dana. Martinjski običaji i obnašanje tradicije po Križevačkim štatutima i Koprivničkim regulama u veselim društvima po vinogradima i ugostiteljskim objektima u našem kraju imaju dugu povijest.

Nakon Martinjske meše po jedinstvenom ritualu Martinjska biškupska konferencija krstila je mošt u vino i vlasnicima je izdala krsne listove kao dokaznicu da je poganin mošt preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila.

Uz puno smijeha, zabave i pjesme posjetitelji su mogli uživati i u dobroj kapljici koju su na degustaciju ponudili eminentni vinari iz Hrvatske i inozemstva. Osim u zabavnom programu, posjetitelji su mogli uživati i u brojnim delicijama domaćih OPG-ova,

Druženje se nastavli na trgu gdje su okupljeni uživali na Martinjskoj večeri uz koncert Gazdi, martinjske meštre i vrhunska vina naših vinara.

Foto: prigorski.hr