Đurđevačke krovove krasi sve više pijetlova: Grad nastavlja sufinancirati postavu stiliziranog pijevca


Četvrtak, 27. kolovoza 2020.

Pijetao, odnosno picok, simbol je grada Đurđevca što svi znamo iz Legende o Picokima i napada Osmanlija na utvrdu Stari grad.

Prema odluci o komunalnom redu u koju su još prošle godine ugrađene brojne novine vezane uz uređenje i vizualni izgled grada, ugrađena je i jedna mjera koja obuhvaća upravo ovo najpoznatije obilježje Grada Đurđevca.

– Ova odredba odnosi se na vlasnike stambenih i poslovnih objekata na području Grada, a radi se o priznavanju troškova kupnje stiliziranog pijetla odnosno sljemenjaka, u iznosu od 300 kuna. Vlasnik mora podnijeti zahtjev u Grad te priložiti račun uz njega, a isplata se vrši nakon postavljanja istog – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči te je dodao kako je upravo po ovoj, zapravo turističkoj mjeri Đurđevac već postao poznat.

Mnoge kuće na našem području već krasi ovakav stilizirani pijetao, pa tako i našu turističku kućicu koja se nalazi na Trgu sv. Jurja. Ovih dana pristiže sve više zahtjeva za korištenje ove mjere. Jedan od zahtjeva podnijela je i obitelj Ređep koja je već koristila mjeru za sufinanciranje izgradnje temelja kuće na mjestu gdje je srušena stara i opasna kuća u iznosu 25.000,00 kuna. Oni su na krov svoje nove kuće u Starogradskoj također postavili jednog pijetla.

-Oni su jedna od obitelji koje kombiniraju i koriste više naših mjera. Imamo i velik broj obitelji koje koriste mjeru za sufinanciranje postave nove ograde na mjestu gdje je bila stara i opasna ograda, a također nam i dalje pristižu zahtjevi za sufinanciranje rušenja starih kuća u kojima nitko godinama ne živi. Na taj način se u naseljima i gradu dobiva sve više novih gradilišta te se može primijetiti trend da na područje grad dolazi sve više mladih obitelji koje kupuju nekretnine ili se odlučuju na izgradnju potpuno nove obiteljske kuće- rekao je gradonačelnik.

-Značajnije izmjene u ovoj odluci se odnose i na energetsku obnovu stambenih zgrada gdje se prilikom energetske obnove višestambenih zgrada, posebnom odlukom, može odobriti trošak stilsko-vizualnog obilježja, sukladno prostorno-planskoj studiji Grada Đurđevca, koji doprinosi ujednačavanju vizualnog izgleda zgrada na području Grada Đurđevca. Cilj je da sve višestambene zgrade, a spremno ih je deset za energetsku obnovu, dobiju neko stilsko obilježje i da se uklope u stilsku priču grada Đurđevca – rekao je.