Delegacija Grada Đurđevca posjetila prijateljski grad Lendavu


Srijeda, 25. siječnja 2017.

Jučer je u Lendavi održan prijateljsko- radni sastanak između dviju prijateljskih gradskih delegacija. Delegacija Grada Đurđevca, koju je predvodio gradonačelnik Željko Lacković, jučer je posjetila prijateljsku, multikulturalnu i multinacionalnu Lendavu u Sloveniji.

Predstavnici javnih gradskih ustanova, Grada i Turističke zajednice razmijenili su iskustva sa svojim slovenskim kolegama iz područja kulture i turizma, a posebice iskustva vezana uz projekte, te funkcioniranja javne uprave u europskim uvjetima.

Gradonačelnik Željko Lacković je s županom Občine Lendava, Antonom Balažekom dogovorio i konkretne projekte koji će biti u funkciji boljeg međusobnog upoznavanja. Prije svega tu će se koristiti razmjene likovnih i drugih kulturnih izložbi i priredbi radi upoznavanja s bogatom  kulturom i tradicijom ova dva prijateljska grada.

Osim toga, nastavit će se i započeta razmjena i suradnja preko turističkih manifestacija kako bi se osnažila turistička vidljivost destinacija na širem području. Valja podsjetiti da je suradnju ovih dviju prijateljskih lokalnih uprava potakla brojna hrvatska zajednica u Lendavi, poglavito Đanino Kutnjak, koji je i ovoga puta Đurđevčanima bio jedan od domaćina. Grad Đurđevac i Občina Lendava su gradovi prijatelji još od 2012. godine.

Gradonačelnik je rekao kako se puno može naučiti od jedne multikulturalne i gospodarski razvijene lokalne zajednice, te da računa na provođenje zajedničkih projekata u narednom razdoblju. Ovom prilikom je županu darovana i prigodna slika koja prikazuje utvrdu Stari grad u močvari.

Nakon službenog dijela svi zajedno obišli su Lendavu i njezine znamenitosti, a poslije obilaska druženje je nastavljeno uz degustaciju domaćih vina i brojnih tradicijskih delicija.