Đurđevački vinogradari i vinari proslavili Vincekovo na Belevinama kod Martina Jušte


Subota, 18. siječnja 2020.

Nakon što su proslavili imendan svetog Martina, vinogradari i vinari ovaj vikend su u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, Grada Đurđevca i Turističke zajednice obilježili Vincekovo koje je jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana,

Vincekovo označava novu vinogradarsku godinu i drevni je običaj toga dana ići po prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Uz prigodni obred i glazbeni program posjetitelji su mogli uživati u mladim vinima i bogatoj gastro ponudi.

Za tu svečanu prigodu, vinogradari su se okupili na Belevinama  u klijeti Martina Jušte. Uz voditelja ceremonijala Matije Vogrinčića orezala se loza, objesili suhomesnati proizvodi, zalio trs svojim plodom - vinom i zazvao blagoslov za rodnu i plodnu novu vinogradarsku godinu.

Uz stotinjak članova domaće Udruge vinogradara na proslavi Vincekovog  nazočili su i gradonačelnik Hrvoje Janči, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća  Željko Lacković, brojni gosti, međaši i međašice te vinogradari iz mađarskog gradića Csurga.

-Točno pred godinu dana smo otvarali novo asfaltiranu nerazvrstanu cesti Mičetinac- Čepelovac. Planiramo asfaltirati i preostale brjegove pa ćemo i njih asfaltirati ukoliko se vinogradari organiziraju i iskažu interes. Dolaskom lijepog vremena ponovno krećemo sa radovima, a već ste i vi sami prijavili nove spojeve koje bi trebalo urediti. Asfaltirani vinogradarski putevi su pozivnica i za brojne turiste, olakšavaju pristup klijetima, ali se i lakše održavaju. Grad Đurđevac nastavlja s mjerama poticanja razvoja poljoprivrede, a jedna od novih mjera u ovoj godini je financiranje troškova prijave na najveće i najutjecajnije vinsko natjecanje u svijeu World Wines Awards. Bilo bi nam drago da imamo nekoliko prijava iz naše Udruge vinogradara i voćara-rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

–Naš kraj je poznat po brojnim vinogradima, a naši vinari proizvode vrhunska vina svake godine i vjerujem da će tako biti i ove godine– rekao je gradonačelnik.

Okupljeni su zajedno uz tamburaše nastavili uživati u druženju i domaćem ručku.