Đurđevački vinogradari i vinari proslavili Vincekovo na Čepelovečkom bregu


Subota, 19. siječnja 2019.

Nakon što su proslavili imendan svetog Martina, vinogradari i vinari ovaj vikend su u organizaciji Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, Grada Đurđevca i Turističke zajednice obilježili Vincekovo koje je jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana,

Vincekovo označava novu vinogradarsku godinu i drevni je običaj toga dana ići po prvi put u novoj godini u pohode vinogradu. Uz prigodni obred i glazbeni program posjetitelji su mogli uživati u mladim vinima i bogatoj gastro ponudi.

Za tu svečanu prigodu, vinogradari su se okupili na Čepelovečkom bregu  u klijeti Marijanka Ređepa. Uz voditelja ceremonijala Željka Kožarića orezala se loza, objesili suhomesnati proizvodi, zalio trs svojim plodom - vinom i zazvao blagoslov za rodnu i plodnu novu vinogradarsku godinu.

Uz stotinjak članova domaće Udruge vinogradara na proslavi Vincekovog  nazočili su i gradonačelnik Hrvoje Janči, saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća  Željko Lacković, članovi Konjičkog kluba Đurđevački graničari, brojni gosti, međaši i međašice te vinogradari iz mađarskog gradića Csurga.

–Naš kraj je poznat po brojnim vinogradima, a naši vinari proizvode vrhunska vina svake godine i vjerujem da će tako biti i ove godine – rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Okupljeni su zajedno uz tamburaše Dravski pajdaši uživali u druženju do kasnih večernjih sati.