Đurđevčanka Barbara Fuček-Leško ovogodišnja dobitnica županijske Nagrade za životno djelo


Petak, 28. veljače 2020.

Ovogodišnja Nagrada za životno djelo Koprivničko- križevačke županije dodijelit će se Barbari Fuček-Leško iz Đurđevca, za najviše zasluge u području osnivanja udruga osoba s invaliditetom, izobrazbe, stručne i tehničke potpore zaposlenicima i članovima udruga s invaliditetom, kao i u radu na promociji vrijednosti osoba s invaliditetom, izjednačavanju njihovih mogućnosti i prevladavanju različitosti te za razvoj, promicanje i unapređenje sporta i sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom u Koprivničko-križevačkoj županiji, Republici Hrvatskoj i svijetu.

Ovaj prijedlog na raspisani javni poziv za dodjelu priznanja uputili su gradonačelnik Hrvoje Janči te saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković.

Barbari Fuček- Leško ovo je još jedna u nizu brojnih priznanja i nagrada; za 50 godina kontinuiranog rada u sportu osoba s invaliditetom 2014. godine nagrađena je Zlatnom plaketom Hrvatskog paraolimpijskog odbora, proglašena je počasnom predsjednicom Hrvatskog paraolimpijskog odbora, 2015. godine primila je i javno priznanje Nagrada za životno djelo Grada Đurđevca, a 2017. godine odlikovana je redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara, za osobite zasluge za razvoj, promicanje i unapređenje sporta i sportskih aktivnosti osoba s invaliditetom u RH i u svijetu. Nadalje, 2018. godine proglašena je za doživotnu počasnu predsjednicu Gradskog društva osoba s invaliditetom Grada Đurđevca.

 


O Barbari Fuček–Leško:

Rođena je 28. studenoga 1937. godine u Đurđevcu. Obzirom da je od rođenja osoba sa stopostotnim invaliditetom, cijeli život radila je na promociji vrijednosti osoba s invaliditetom, izjednačavanju njihovih mogućnosti i na prevladavanju različitosti u nastojanju da postojeće pravne norme ne ostanu samo mrtvo slovo na papiru.

Nakon diplome na Pravnom fakultetu u Zagrebu, čitav svoj radni vijek provela je na mjestu sutkinje za prekršaje u Prekršajnom sudu u Đurđevcu, a ujedno je bila aktivna i u društvenom životu te se bavila problemima maloljetničke delinkvencije, socijalne skrbi, alkoholizma, a najviše problematikom osoba s invaliditetom.

Godine 1965. uviđa se potreba za udruživanjem osoba s invaliditetom, pa se tako gospođa Barbara angažira u lokalnom udruženju sportaša s invaliditetom, a 1967. godine uključuje se u rad Saveza za sport i rekreaciju invalida Hrvatske, koji kasnije mijenja ime u Hrvatski paraolimpijski odbor. Kroz godine gospođa Barbara obavljala je u Odboru razne dužnosti, a trenutno obnaša dužnost dopredsjednice.

Godine 1980. gospođa Barbara Fuček –Leško sa grupom entuzijasta osnovala je Gradsko društvo invalida Đurđevac, čija je danas predsjednica i zaštitni znak. Njenom inicijativom Đurđevac je među prvim gradovima u Hrvatskoj počeo raditi na sustavnom uklanjanju arhitektonskih barijera, još početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Sa svojim suradnicima i partnerima inicirala je i provela više od 50 značajnih projekata na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini o problematici osoba s invaliditetom, kao primjerice: prvi popis osoba s invaliditetom na ovom području, projekt „Đurđevac pristupačan grad“proveden u cilju otklanjanja arhitektonskih barijera, zapošljavanje 100 mladih osoba s invaliditetom u zaštitnom pogonu „BILO-KALNIKA“u Đurđevcu, organizaciju skupa povodom međunarodnog dana ljudskih prava pod nazivom „Invalidi Hrvatske u miru žele živjeti mirno“, projekt „Mi smo dio zajednice“, projekt „Prvi okrugli stol o nasilju nad ženama s invaliditetom u Hrvatskoj“, projekt „Adaptacija poslovnog objekta“čime je Udruga dobila na korištenje 240 m2 poslovnog prostora s vrijednošću projekta oko 700.000,00 kuna koji je između ostalih financirala američka udruga AED, nadalje tu su projekti „Mobilnost za sve“gdje je nabavljeno novo kombi vozilo prilagođeno prijevozu osoba s invaliditetom, te brojni drugi projekti.

Od 2010. godine Udruga provodi Pilot projekt osobnog asistenta, u okviru kojeg je 6 osoba s najtežim oblicima invaliditeta dobilo osobne asistente.

U svim nabrojenim programima i projektima, gospođa Barbara Fuček –Leško bila je glavni motor i pokretač.

Gospođa Barbara Fuček –Leško za 50 godina kontinuiranog rada u sportu osoba s invaliditetom nagrađena je 2014. godine Zlatnom plaketom Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

Čitav svoj život gospođa Barbara posvetila je pomaganju drugima i radu za opće dobro,
veliko je nadahnuće svima koji su u doticaju s njom i koji od nje mogu naučiti o pravu i pravdi, o davanju i beskrajnoj vjeri u ljude, o pozitivnom stavu u životu i unutarnjoj snazi.

Foto: predsjednica.hr