Đurđevčice velikim koncertom proslavile svoju 20. obljetnicu djelovanja


Ponedjeljak, 2. srpnja 2018.

Ženski vokalni sastav Đurđevčice velikim koncertom na Trgu sv. Jurja pod nazivom pozvale so dekle dečke proslavile su svoju 20. obljetnicu djelovanja.

Uz njih nastupio je i Tamburaški orkestar Hrvatske Hrvatske radio-televizije, a gosti koji su svojim nastupom uljepšali ovu obljetnicu bili su Marica Hasan, Vid Balog, poznata pjevačica Marija Husar i Andrija Maronić na cimbalima.

Đurđevčicama je na njihovom radu i obljetnici čestitao gradonačelnik Hrvoje Janči i saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Ženski vokalni sastav Đurđevčice djeluje unutar Kulturno umjetničkog društva Petar Preradović iz Đurđevca, a djeluju od 1998. godine. Svojom vokalnom tehnikom vjerno čuvaju i prezentiraju hrvatsku tradicijsku kulturu rodnog kraja i cijele domovine.

Svojim istinskim pjevanjem iz srca i nastupima obogatile su mnoge manifestacije u organizaciji grada i Turističke zajednice.

Đurđevčice su 2008. godinu obilježile promocijom svog prvog albuma Pozvale so dekle dečke na kojem se nalaze izvorni napjevi đurđevačke Podravine.

U njihovom repertoaru nalazi se stotinjak obrada narodnih napjeva  a često izvode i autorske pjesme s već spomenutih festivala. Kroz proteklih 20 godina, u Đurđevčicama je pjevalo više od 30-tak članica, a osnivačica i voditeljica ženskog vokalnog sastava  je Kristina Benko Markovica.

Foto: Grad Đurđevac, Željko Car i Zdravko Dragica