Strukovna škola Đurđevac: međunarodna razmjena iskustva i suradnja na području nove IT tehnologije i mehatronike


Četvrtak, 27. rujna 2018.

U školskoj knjižnici Strukovne škole održana početna konferencija na kojoj je predstavljen Erasmus+ projekt.

Na početku konferencije, svim prisutnim nastavnicima, stručnim suradnicima i gostima obratili su se ravnatelj škole Darko Špoljar,  gradonačelnik Hrvoje Janči i Ana Mušlek, županijska pročelnica za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine. Svi oni izrazili su veliko zadovoljstvo i istaknuli važnost provođenja projekta i zaželjeli nam puno uspjeha u njegovoj provedbi.

-Ovaj projekt zapravo ide u smjeru naših želja za razvojem mehatronike, robotike i IT predmeta i smjerova. Obrtnička škola Koprivnica u suradnji sa Strukovnom školom Đurđevac odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja postale su regionalni centar kompetentnosti iz (pod)sektora elektrotehnike i računalstva. Možemo biti zadovoljni jer sektor elektrotehnike i računalstva ima veliki potencijal u budućnosti te naše gospodarstvo iz toga može ostvariti brojne prednosti. Pohvaljujem profesore, ravnatelja, ali i učenike koji sudjeluju u Erasmus+ projektu. Projekt razmjene iskustva dobro će doći našim učenicima koji će vjerujem nakon završenog školovanja odmah na posao, a ne na burzu- rekao je gradonačelnik Janči.

Voditelj projekta, Branko Pleadin, nastavnik stručnih predmeta iz elektrotehnike, predstavio je Erasmus+ projekt koji je Strukovna škola Đurđevac prijavila pod nazivom SIMPLE odnosno Skills in IT and Mechatronics Practical LEarning.

Ovo je prvi Erasmus+ projekt kojeg je škola dobila, a područje koje je obuhvaćeno projektom odnosi se na nove IT tehnologije i mehatroniku. Projekt će trajati do 30. lipnja 2019. godine i njegova vrijednost iznosi 55.524,00 eura.

Projekt obuhvaća edukaciju i nastavnika i učenika. Tako će u Slovačku otputovati 2 nastavnika, u Španjolsku 1 nastavnik i u Italiju 1 nastavnik. Svi oni bavit će se tehničkim materijalima, CNC tehnologijom, elektroničkom instrumentacijom, industrijskom automatizacijom, IT tehnologijama i aditivnim tehnologijama te obradom materijala.

Stručna praksa učenika podrazumijeva odlazak 11 učenika 3. i 4. razreda zanimanja tehničara za računalstvo u Španjolsku i to na dva tjedna gdje će se baviti programiranjem aplikacija u Android sustavu, a ukupno 12 učenika 2. razreda zanimanja CNC operatera i 3. i 4. razreda zanimanja tehničara za mehatroniku posjetit će Sloveniju. U Sloveniji će se baviti programiranjem i upravljanjem CNC strojevima, senzorikom i mikroupravljačima te industrijskom robotikom i automatizacijom.

Ovim projektom se želi postići povećanje praktičnih znanja i vještina učenika u skladu s potrebama tržišta rada, izraditi strategija unaprjeđenja praktične nastave u školi i u poduzećima i naravno, uključiti dionike na lokalnoj razini.

Foto: Strukovna škola Đurđevac