Godina pripreme, prijave i provedbe projekta: Grad radi na 38 projekata vrijednih preko 120 mil. kuna


Utorak, 4. rujna 2018.

Na jučerašnjoj 13. sjednici Gradskog vijeća vijećnici su raspravljali i usvojili šesnaest točaka dnevnog reda.

Gradonačelnik Hrvoje Janči u svom polugodišnjem izvješću o radu istaknuo je dosadašnju dobru suradnju sa središnjom vlasti, koja je takva najviše zahvaljujući našem saborskom zastupniku i presjedniku Gradskog vijeća Željku Lackoviću. Đurđevac su posjetila tri ministra, ministar Bošnjaković čak dva puta, a ovog puta kako bi s radom krenula Stalna služba suda u Đurđevcu. U prvoj polovici ove godine posjetila nas je i predsjednica RH na okrugloj 50. Picokijadi.

-Grad, gradske ustanove i tvrtke posluju pozitivno i financijski su stabilne, redovito se podmiruju obveze, te svi imaju jasno postavljenje ciljeve. Mi smo primjer kako jedan sređeni grad može funkcionirati dobro za dobrobit svojih građana. U Đurđevcu je stalno prisutna građevinska aktivnost, mjenja se komunalna infrastruktura, proširuju se kolnici, asfaltiraju kolni prilazi i gorički putevi, rade se nove staze. Grad Đurđevac u provedbi ima čak 20 projekata, 11 prijavljenih, a još 7 ih je spremno za prijavu- naglasio je gradonačelnik Janči.

-Raspisano je puno natječaja koje moramo što bolje iskoristiti. Točno znamo što nam treba i što želimo napraviti u  Đurđevcu.  U provedbi su nam projekti vrijedni 62 milijuna kuna, a 11 projekata je u fazi administrativne provjere i kod nekih se samo čeka potpis. Riječ je o 21 mil. kuna, a već sutra prijavljujemo tri projekta, dok ostale projekte do kraja godine ukupne vrijednosti 40 milijuna kuna. Riječ je o projektima koji su sufinancirani iz nekog izvora. Radi se o projektima: razvoj infrastrukture poslovne zone A sjever Đurđevac, Prozor u kulturu kojim će se urediti unutrašnjost Doma kulture, Kuću osmijeha koja će pružiti smještaj djeci koja nakon punoljetnosti izlaze iz udomiteljskih obitelji, projekt unaprjeđenja uvjeta u osnovnom školstvu, LOADSTAR projekt virtualnog muzeja gdje smo mi i Grad Rovinj jedni od brojnih partnera, Picoki za sport, uređenje poučne i trim staze u Boriku, Održive misli- edukacije o važnosti odvajanja i gospodarenja otpadom, nabava spremnika za odvojeno sakupljanje otpada, prirodna baština s školom u prirodi i hostelom u Boriku, te projekt Školske sheme kojom će se osigurati dodatan obrok za školarce– istaknuo je gradonačelnik.

-Konstatno pripremamo projektnu dokumentaciju i prošlo nam je 99 posto projekata, odnosno samo jedan nam je odbijen- rekao je gradonačelnik i dodao kako Grad Đurđevac već treću godinu ima produženi boravak u osnovnoj školi, a od ove godine svi učenici nastavu polaze u jednoj smjeni.

– Osigurali smo prostore i dodatno financiranje. Imamo popodnevnu smjenu i u vrtića. Omogućili smo roditeljima koji rade u Đurđevcu ili su se doselili, da djeca osim čuvanja i rade po programu i da kvalitetno provode vrijeme u školi ili vrtiću – zaključio je Janči.

- Slijedeće što planiramo prijaviti je energetska obnova zgrade policije i zgrade gradske uprave, rekonstrukcija i uređenje Društvenog doma u Sirovoj Kataleni, obnovu fasade Staroga grada, rekonstrukciju bedema i uređenje jezera, projekt uređenja šumskih puteva, izgradnju zgrade Mali princ i projekt uključivanja djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti u zajednicu kroz sport- rekao je gradonačelnik.

-Brojne projekte provode i naše ustanove, ali i komunalne tvrtke, tako su naše Komunalije već spremne za prijavu projekta Aglomeracije- rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

- Osim što preko natječaja osiguravamo sredstava za provedbu projekata postoje i brojni drugi benefiti, a to je zapošljavanje. U Gradu je zaposleno 20 djelatnika, a kroz projekate se financiraju ukupno tri plaće. Preko projekata u provedbi biti će zaposlene čak 33 osobe. Ovo je samo nastavak dosadašnjeg načina rada, a ova godina je može se reći godina pripreme, prijave i provedbe projekata- zaključio je gradonačelnik.

Foto: prigorski.hr