Grad Đurđevac građanima u cijelosti financira pregled mesa na trihinelu


Subota, 19. svibnja 2018.

Grad Đurđevac je donio odluku da će se u cijelosti financirat trihinoskopski pregled uzoraka svinjskog  mesa koje na pregled donesu građani koji kolju svinje za potrebe vlastitog domaćinstva i to s područja Grada Đurđevca koje obuhvaća grad Đurđevac i prigradska naselja: Mičetinac, Čepelovac, Budrovac, Sveta Ana, Suha Katalena, Sirova Katalena, Grkine i Severovce.

Hrvatska je i dalje u samom vrhu zemalja EU koje i dalje velike količine mesa proizvode za vlastite potrebe, odnosno obavljaju klanje na drugim mjestima koje nisu klaonice - tzv. tradicijskim klanjem.

Iz Veterinarske stanice Đurđevac upozoravaju građane na obvezan pregled mesa na trihinelozu.

Iako je to zakonska obaveza, ljudi bi to morali učiniti najprije zbog vlastite sigurnosti. Vlasnici često griješe kada u slučaju klanja više svinja, šalju na analizu meso samo jedne svinje misleći da ako je ona negativna da bolest nije prisutna. To je velika zabluda i mora se pregledati meso svake svinje.

Za trihinoskopski pregled jednog uzorka svinjskog mesa odobrava se 39,50 kuna iz Proračuna Grada Đurđevca za 2018. godinu.

Trihinoskopski pregled financirat će se na način da Veterinarska stanica Đurđevac dostavi do 15. u mjesecu Upravnom odjelu za gospodarstvo, financije i razvojne projekte Grada Đurđevca račun za izvršenu uslugu u čijem se prilogu nalazi spisak korisnika usluga za prethodni mjesec.