Grad Đurđevac kreće s uređenjem glavnog gradskog trga: cilj je imati više zelenih površina


Četvrtak, 29. rujna 2022.

Na 17. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca vijećnici su jednoglasno donijeli Akcijski plan održivog energetskog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) Grada Đurđevca čije je donošenje bio preduvjet za prijavu projekta uređenja Trga sv. Jurja u Đurđevcu.

U sklopu prilagodbe klimatskim promjenama, planiraju se mjere kojima će se doprinijeti smanjenju potrošnje energije misije CO2 i smanjivanju utjecaja klimatskih promjena za generacije koje dolaze. Jedna mjera je i ozelenjavanje urbanih područja grada te je nakon održane sjednice vijeća prijavljen projekt uređenja gradskog trga na raspisan natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Idemo u rekonstrukciju trga, a cilj je da do kraja godine imamo provedenu nabavu za izvođača radova na rekonstrukciji trga i da početkom iduće godine s dolaskom ljepšeg vremena možemo početi s radovima i rekonstruirati trg prema prostorno-programskoj studiji kakva je napravljena prije šest godina. Tako će naš trg postati zeleniji i ljepši– pojasnio je gradonačelnik Hrvoje Janči. Dodao je kako je vrijednost prijavljenog projekta oko pet milijuna kuna, a od čega će tri milijuna kuna biti osigurano bespovratnih sredstava.

-Đurđevac teži ozelenjivanju gradskih površina unutar grada, zaštiti okoliša i osvještavanju ljudi o važnosti očuvanja okoliša koji nas okružuje, a ovo je samo nastavak prijava ovakvih projekata i osiguravanje bespovratnih EU i nacionalnih  sredstava - rekao je predsjednik vijeća Željko Lacković.