Grad Đurđevac: osigurano 15 mil. kuna za uređenje i opremanje zgrade Centra za osobe s invaliditetom


Četvrtak, 4. lipnja 2020.

Još prošle godine Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac u suradnji s Gradom Đurđevcom prijavilo je projekt Centar za osobe s invaliditetom Đurđevac ukupne vrijednosti od oko 15 mil. kuna i to u prvim sekundama od otvaranja natječaja.

Nakon što je projekt prošao administrativnu kontrolu ovaj je tjedan stigla i odluka da je projekt prošao ocjenu kvalitete te se uskoro očekuje potpis ugovora.

Projekt je prijavljen na poziv Europskog fonda za regionalni razvoj Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga kroz koji je predviđeno 100%-tno financiranje.

Partneri na projektu su Grad Đurđevac i Centar za socijalnu skrb Đurđevac te će se za potrebe provedbe projekta uspostaviti poseban projektni tim.

Gradsko društvo osoba s invaliditetom Đurđevac ima dugogodišnju tradiciju djelovanja od 1981. godine, a trenutno okuplja 18 djelatnika te ukupno 600 članova.  Društvo je osnovano kao udruga osoba s invaliditetom koja vodi brigu o potrebama i pravima osoba s invaliditetom te zastupa interese osoba s invaliditetom u području prevencije, liječenja, školovanja, rehabilitacije, zapošljavanja te socijalne skrbi na području naše županije.

Kroz rad udruga se suočava s brojnim izazovima te na najbolji način nastoji zadovoljiti potrebe svojih korisnika. Udruga trenutno djeluje u dotrajalom prostoru unutar kojeg nema mogućnost za širenje i povećanje raznolikosti pružanja svojih socijalnih usluga. Kroz terenski rad prepoznata je potreba za uslugom organiziranog stanovanja za one osobe s invaliditetom koji imaju interes za ovakav oblik neovisnog života uz organiziranu stručnu i drugu podršku. Ovaj tip usluge za osobe s invaliditetom trenutno ne postoji na području grada Đurđevca ni županije te bi predstavljao iznimno vrijednu novu socijalnu uslugu za ovu populaciju.

-Projektom bi se uredio dio zgrade Gradske uprave u centru grada kako bi ona bila pogodna za organizirano stanovanje osoba s invaliditetom. Tako će minimalno 30 osoba dobiti novi dom te će im se uz povremenu stručnu i drugu pomoć omogućiti visoka razina neovisnog življenja i društvena integracija u urbanoj zoni okruženoj svim sadržajima- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Kroz projekt se planira organizirati poludnevni i cjelodnevni boravak, kako bi osobe s invaliditetom koje će nastaviti život u svojim obiteljima na ovaj način dobile mogućnost kvalitetno provesti vrijeme uz brojne radionice i aktivnosti, čime će se zasigurno odgoditi trajni odlazak u dom. Usluga dnevnog boravka obuhvaća osiguran prijevoz, prehranu, rekreaciju, opću njegu, kreativno provođenje slobodnog vremena kroz kulturno-zabavne i sportske sadržaje, stjecanje novih vještina, neformalno druženje s drugim korisnicima te poslijepodnevni odmor.

Projektom se planira i nabava vozila prilagođenog osobama s invaliditetom koje će služiti korisnicima za prijevoz, i to onim korisnicima koji žive u okolnim mjestima i korisnicima iz Đurđevca koji žive u samačkim kućanstvima.

-Ovim projektom će se pridonijeti povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Gradska uprava i ostale službe još se ove godine sele u bivšu zgradu MUP-a koja se trenutno obnavlja te će time trenutni prostor gradske uprave ostati slobodan za novu namjenu, za budući Centar za osobe s invaliditetom Đurđevac. Projektom će se unaprijediti usluge koje pruža udruga, a odrasle osobe s invaliditetom imat će organizirani smještaj, dok će stariji i nemoćni biti korisnici usluge dnevnog boravka- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.