Grad Đurđevac potiče izgradnju obiteljskih kuća na mjestima srušenih kuća: oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa


Utorak, 17. rujna 2019.

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća donesene su i izmjene Odluke o komunalnom redu i komunalnom doprinosu.

-Grad potiče uklanjanje opasnih i ruševnih kuća upisanih u Registar zapuštenih objekata s iznosom od 7.500,00 kuna, a u slučaju kada vlasnik sruši postojeći zapušteni stambeni objekt i krene graditi kuću u roku od godinu dana od uklanjanja, odobrava mu se dodatni iznos od 25.000,00 kn. Predloženom izmjenom obuhvatit će se i svi oni koji su do 31. srpnja 2019. srušili takav objekat te im rok od godine dana kreće teći od toga datuma- objasnio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Također se određuje da se odredba o neprenosivosti prava na naknadu u iznosu od 25.000,00 kuna ne odnosi na vlasnike građevinskog zemljišta koji su kupili zemljište na kojem je prethodno srušen zapušteni stambeni objekat, ako je do promjene vlasništva došlo prije navedenog datuma. Tako da pozivamo sve vlasnike takvih zemljišta da dođu u Grad i da podnesu zahtjev za odobrenje i isplatu naknade.

-Vlasnike koji se odlučuju na gradnju nove kuće, a na mjestu gdje je srušena kuća iz registra zapuštenih kuća u potpunosti se oslobađa od plaćanja komunalnog doprinosa. Ujedno se od plaćanja komunalnog doprinosa potpuno oslobađaju obveznici koji grade obiteljske kuće unutar građevinskog područja naselja: Budrovac, Čepelovac, Grkine, Mičetinac, Severovci, Sveta Ana, Suha Katalena i Sirova Katalena- rekao je gradonačelnik te je naglasio kako je to još jedan doprinos Grada Đurđevca u poticanju ostanka i doseljavanja mladih obitelji na područje grada i prigradskih naselja.

-Grad ovim mjerama dodatno potiče izgradnju novih stambenih objekata na mjestima gdje su srušene zapuštene kuće, kako bi se upopunila građevinska zemljišta u ulicama u kojima već postoji izgrađena komunalna infrastruktura, a ujedno uljepšala vizura grada. Podsjećam da se komunalni doprinos dugo nije koristio u svrhe za koje je on namijenjen, pa je tako jedna od najduljih ulica u gradu, Matije Gupca bez staze, Vinogradska ulica također nije imala stazu, kao ni Radnička. Sve smo to ispravili i nastojimo da u što više ulica izgradimo nogostupe i uredimo javne površine. Komunalni doprinos je zapravo prihod grada koji je namijenjen upravo osiguravanju i izgradnji komunalne infrastrukture stoga ga se ne možemo u potpunosti odreći za sva područja- istaknuo je saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković te je dodao kako se Grad u cijelosti odrekao komunalnog doprinosa za zgradu APN-a na Radničkoj cesti kako bi cijena stanova za stanare u konačnici bila manja.