Grad Đurđevac stipendira 13 učenika deficitarnih zanimanja s područja Grada Đurđevca


Utorak, 14. listopada 2014.

U Gradskoj vijećnici u Koprivnici jučer je u organizaciji Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije održano svečano potpisivanje sporazuma i ugovora o stipendiranju učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica potpisala je Sporazum o stipendiranju učenika deficitarnih zanimanja za školsku godinu 2014./2015. na temelju kojega će Grad Đurđevac sufinancirati stipendiranje 13 učenika deficitarnih zanimanja s područja Grada Đurđevca. Već nekoliko godina, Grad Đurđevac udružuje sredstva s Ministarstvom gospodarstva i Obrtničkom komorom Koprivničko-križevačke županije kako bi pomogao školovanje mladih za obrtnička zanimanja koja nedostaju na tržištu rada.

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije je uz potporu Ministarstva poduzetništva i obrta, a u suradnji s gradovima Đurđevac, Koprivnica i Križevci, te općinama Gola, Podravske Sesvete i Virje, i poduzećima „Radnik“, „Rasco“, „Komunalno poduzeće“ Križevci, te obrtima „Zid“ Đurđevac i „Graditeljstvo Vrabelj“ Koprivnica osigurala stipendije u iznosu od 700 kuna mjesečno za 70 učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja u školskoj godini 2014./2015.

Za navedene stipendije Ministarstvo poduzetništva i obrta osiguralo je 420.000 kuna iz Programa poticanja poduzetništva i obrta „Poduzetnički impuls“, a ostatak sredstava osigurava Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije zajedno s partnerima na lokalnoj razini.

Tako će se u ovoj školskoj godini stipendirati učenici koji se školuju za zanimanja autolimar, automehaničar, dimnjačar, elektroinstalater, konobar, krojač, kuhar, mesar, pekar, slastičar, stolar, soboslikar ličilac, strojobravar i zidar.

Na ovaj način želi se potaknuti upis učenika u deficitarna zanimanja i partnersko djelovanje na području obrazovanja kadrova u skladu s potrebama gospodarstva Koprivničko-križevačke županije.