Grad mirisnih lavanda: građani bez naknade u rasadniku mogu podići po dvije sadnice lavande


Četvrtak, 26. rujna 2019.

Grad Đurđevac je još pred tri godine pokrenuo projekt uređenja javnih površina sadnjom lavande koja je osim što je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i mirisu, bitno je doprinijela bioraznolikosti na području grada, značajno je uljepšala naš grad te ostavlja dojam lijepo uređenog mjesta na sve prolaznike i goste koji posjete grad Đurđevac.

Pa tako posjetitelje na ulazu u grad Đurđevac dočekuju polja sa 10.000 mirisnih lavanda, a lavande su posađene i na javnim površinama u središtu grada. Lavande su uzgojene u đurđevačkom rasadniku, a dio sadnica za uzgoj darovale su i članice Klastera Lavendula.

Još 3.000 sadnica u rasadniku čeka jesenjsku sadnju, ali ovaj put nisu namijenjene za sadnju na javnim površinama već za sadnju u dvorištima domaćinstava na području grada u cilju uređenja i uljepšavanja okućnica.

-Polja lavande izgledaju puno ljepše nego korov koji je do sada rastao na ulazu u grad. Uz postojeća polja prolazi oko 8000 automobila dnevno i želimo kod ljudi izazvati pozitivnu reakciju, da se okrenu i zapitaju što je ovo. Želimo da Grad bude prepoznatljiv po mirisnoj lavandi tako je stvorena ideja da se i svakom domaćinstvu s područja grada odobre dvije sadnice jednogodišnje lavande koje mogu podići u našem rasadniku bez naknade. Tako će i dvorišta naših građana imati svoje mirisne lavande- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Zainteresirani mogu podići sadnice uz predočenje osobne iskaznice u rasadniku Komunalnih usluga Đurđevac d.o.o. sve do isteka zaliha svaki radni dan u vremenu od 8,00  do 15,00 sati, a subotom u vremenu od 8,00 do 13,00 sati.