Grad mirisnih lavanda: u ovoj godini osigurano 15 tis. sadnica lavande za građane i grad


Četvrtak, 12. ožujka 2020.

Već deset tisuća prekrasnih lavanda, uzgojenih u gradskom rasadniku krasi centar grada te ulaz u Đurđevac, a pet tisuća lavanda dvorišta naših građana.

U rasadniku raznoliko bilje čeka proljetnu sadnju, a trenutno se sadi i 15 tisuća sadnica lavande. Nove sadnice lavande nisu namijenjene samo za sadnju na javnim površinama već i za sadnju u dvorištima domaćinstava na području grada u cilju uređenja i uljepšavanja okućnica.

- Želimo da Grad Đurđevac bude prepoznatljiv po mirisnoj lavandi tako je još prošle godine stvorena ideja da se svakom domaćinstvu s područja grada odobre dvije sadnice jednogodišnje lavande koje su naši građani mogli podići u rasadniku bez naknade. Do jeseni će ove nove sadnice porasti te ćemo opet 5 tisuća sadnica podijeliti našim građanima. Tako će i dvorišta naših građana biti bogatija za mirisne lavande- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

-Želimo da grad bude prepoznatljiv po mirisnoj lavandi. Prošle je godine proizvedeno čak 20 litara ulja od lavande, a osmišljen je i izgled bočica koje su postale poznati suvenir Đurđevca– rekao je gradonačelnik.