Najljepši dječji osmijeh: Grad razveselio vrtićarce sa šarenim četkicama


Utorak, 23. listopada 2018.

U Dječjem vrtiću Maslačak ovaj tjedan je posvećen zdravlju i brigi o zubima. Tako će djeca kroz brojne organizirane aktivnosti i radionice tijekom tjedna učiti o pravilnoj brizi i o zdravlju zubića, bolestima zuba i kako pravilno prati zube.

Naše vrtićarce je posijetila i doktorica dentalne medicine Jelena Perica Pavešić te im je na zanimljiv i pristupačan način objasnila ulogu i doprinos stomatologa u očuvanju zdravlja zubi, naglasila je važnost higijene usta i zubi  te što je to karijes i kako ga spriječiti. Uz pomoć makete pokazala im je kako se pravilno četkaju zubi.

Danas je naše vrtićarce posjetio gradonačelnik Hrvoje Janči kojemu su mališani objasnili da se zubi peru dva puta na dan, ujutro i navečer te da se zubi peru 3 minute. Dovoljno je samo malo paste za zube veličine graška da se kvalitetno operu zubi, a kako bi ih iznenadio i razveselio donio im je šarene četkice za zube na poklon.

Djeca su s oduševljenjem birala koji oblik i koju boju četkice žele, a nakon ručka spremno su prezentirali gradonačelniku kako se peru zubići. Nakon pranja zubića četkice su brižno pospremili u svoje ormariće, kako to oni kažu na spavanje do jutra kada će ih ponovo upotrijebiti nakon sutrašnjeg doručka.

-Lijep i zdrav osmjeh najljepše je vidjeti na dječjem licu, a preduvjet tome su lijepi i zdravi zubi. Vrlo je bitno da roditelji postanu svijesni činjenice da brojne prikupljene statistike u Hrvatskoj pokazuju da naša djeca prednjače po broju pokvarenih zubi. Kako bi se to promijenilo u našem gradu, Grad Đurđevac u suradnji s Dječjim vrtićem Maslačkom i Osnovnom školom Grgura Karlovčana od početka  školske godine krenuo je edukacijama i brojnim kreativnim aktivnostima kako bi se djeci i roditeljima ukazalo na važnost higijene usta i zubi od najranije dobi. Na početku školske godine na školskim klupama sve učenike dočekala je četkica za zube za borbu protiv karijesa i jabuka za koju je dobro poznato da čisti i izbjeljuje zube. Ovo je samo nastavak naših aktivnosti u postizanju našeg cilja - grada s najljepšim dječjim osmijehom, a danas smo krenuli od najmlađih- naglasio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Ovom prilikom vrtićarci poručuju svima da peru zube da slučajno u naš grad ne zalutaju najpoznatiji karjesi- Gric i Grec. Na kraju pedagoške godine svi će dobiti i diplomu, što su se hrabro i odvažno usprotivili svim karijesima.