Građani u akciji Zelena čistka očistili područje Park šume Borik i okoliš oko trim staze


Subota, 21. rujna 2019.

Zelenoj čistki, najvećoj nacionalnoj kampanji zaštite okoliša pridružio se i Grad Đurđevac, gradske ustanove i tvrtke, te građani.

Svi zajedno prionuli su jednome cilju – učiniti mjesto na kojem živimo ljepšim i zdravijim. Cilj akcije je bio okupiti što više stanovništva Republike Hrvatske, očistiti cijelu Hrvatsku od otpada u samo jednom danu i promijeniti sliku Hrvatske, te tako utjecati na podizanje svijesti građana o problemu neodgovornog odnosa prema otpadu. Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

Đurđevčani su kroz ovu akciju očistili područje Park-šume Borik i okružje oko trim staze koju brojni građani, a i sportaši koriste za trčanje i vježbanje u prirodi.

Grad i Komunalne usluge osigurali su nabavu kontejnera za sakupljanje otpada, odvoz sakupljenog otpada na odlagalište otpada, kao i nabavu potrebnog ručnog alata i opreme za sudionike akcije, a po završetku akcije sve volontere dočekalo je piće za osvježenje i sendviči.

U Zelenoj čistki sudjelovali su i oni najmlađi i to tokom jučerašnjeg dana, a akcije čišćenja organizirao je i Dječji vrtić Maslačak.

-Upravo najmlađi mogu najviše aktivno doprinijeti očuvanju okoliša kroz pravilno odvajanje i odlaganje otpada, čime postaju pozitivan primjer svojim vršnjacima, te ujedno podižu svijest o očuvanju okoliša kod svojih roditelja i starijih- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Obzirom da Dječji vrtić Maslačak ima certifikat eko-vrtića i da se kontinuirano uključuje u slične projekte, mali vrtićarci spremno su se uključili u ovu inicijativu. Djeca, odgojitelji i ostali zaposlenici vrtića zajednički su čistili okoliš oko vrtića.

Upravo su djeca i mladi budući nosioci društva te ih treba motivirati da preuzmu inicijativu i brigu za okoliš jer je ista presudna za kvalitetan i zdrav život.