Gradonačelnik i župan upozorili Ministarstvo zdravlja na nedostatke Mreže hitne medicine


Petak, 29. travnja 2016.

Gradonačelnik Željko Lacković i župan Darko Koren uputili su dopis Ministarstvu zdravlja s prijedlozima i primjedbama na Nacrt Mreže hitne medicine u kojem stoji:

U nekoliko navrata tijekom proteklih godina Grad Đurđevac obraćao se je Ministarstvu zdravlja sa zamolbom za rješavanje gorućeg problema u hitnoj medicinskoj službi koja se obavlja na području Grada Đurđevca za potrebe Grada i sedam okolnih općina, odnosno koja pokriva oko 25.000 stanovnika. Naime, Zavod za hitnu medicinu djeluje kao županijska ustanova KKŽ s tri ustrojbene jedinice i to Koprivnica, Križevci i Đurđevac. Prema dosadašnjem ustrojstvu kao i prema novom Nacrtu prijedloga Mreže hitne medicine, u Koprivnici uz HBO unutar Opće bolnice Koprivnica djeluju i dva tima hitne pomoći (TIM 1 i TIM 2), dok je prema osnovnom standardu ustrojen po jedan tim hitne medicinske pomoći u Križevcima i Đurđevcu, s time da je KKŽ kao nadstandard dodatno financirala funkcioniranje drugog tima u Križevcima, dok je područje Đurđevca ostalo pokriveno samo s jednim timom.

Ovakva pokrivenost hitnom medicinskom službom u našoj Županiji nije ravnopravna, te građani nemaju jednaki nivo javne usluge, već kao potencijalni korisnici imaju značajno manje izglede preživljavanja u kriznim situacijama.

Konkretno, rubna područja koja pokriva hitna služba u Đurđevcu udaljena su od Đurđevca do 30 km, udaljenost do Koprivnice je oko 30 km, a do Zagreba dodatnih 100 km.

Nepostojanje Tima 2 HMS u Đurđevcu predstavlja razlog daleko većeg rizika od smrtnog ishoda kod srčanih i drugih izvanrednih stanja, a kada se uzme u obzir da se u vrijeme hitne potrebe Tim 1 nalazi na intervenciji udaljen i do 30 km te da pacijenti dolaze na zaključana vrata zdravstvene ustanove, i blaži hitni medicinski slučajevi predstavljaju ugrožavanje života pacijenta. Pored navedenog ističemo i problem velikog broja prometnih nezgoda sa ozlijeđenim osobama na našem području.

Na temelju izvješća Policijske uprave Koprivničko-križevačke o broju ozljeđenih i smrtno stradalih sudionika na području Koprivničko-križevačke županije vidljivo je da broj osoba stradalih u prometnim nesrećama u 2015. godini - 13 smrtno stradalih osoba, 71 osoba s teškim ozljedama i 313 osoba s lakšim ozljedama, dok su u 2016. godini do kraja ožujka - 2 smrtno stradale osobe, 10 osoba s teškim ozljedama i 56 s lakšim ozljedama.

S obzirom na sve navedeno, predlaže se da se u Mreži hitne medicine, u Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, Ispostavi Đurđevac pored Tima 1 predvidi  i Tim 2 odnosno minimalno da jedna medicinska sestra/medicinski tehničar bude prisut-na/-an kad Tim 1 ode u intervenciju.

Župan Koprivničko-križevačke županije je mišljenja da je u Mreži hitne medicine, u Zavodu za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije, i u Ispostavi Križevci potreban Tim 2.

Nadamo se da ćete temeljem izloženih argumenata, prihvatiti naš zahtjev te time omogućiti bolje uvjete za preživljavanje stanovnika ovog dijela Lijepe naše u kriznim situacijama koje zahtijevaju dostupnost pomoći hitne medicinske službe.