Gradonačelnik Janči: i u 2019. godini nastavljamo s provedbom projekata


Nedjelja, 17. ožujka 2019.

Gradonačelnik Hrvoje Janči na sjednici Gradskog vijeća podnio je vijećnicima izvješće o radu u drugoj polovici prošle godine.

-Velika većina aktivnosti koja se provodila prošle godine bila je usmjerena na projekte. Radilo se na provedbi, prijavi i pripremi novih projekata. Projekti gdje se povlače sredstva sufinanciranja iz EU traju oko dvije godine i službeno traju od trenutka potpisa ugovora. Jako puno truda je uloženo od početka, pripreme dokumentacije, pa do provedbe i pritom ostvarujemo dodatni benefit jer se sufinancira plaća djelatnicima koji rade na provedbi projekta- naglasio je gradonačelnik i pobrojio je sve projekte na kojima se radi.

-Imamo 30 projekata od kojih je većina u realizaciji, a neki su već gotovi i predana su završna izvješća. Završeni su projekti energetske obnove dviju zgrada naše škole, krećemo sa energetskom obnovom Doma kulture, Poduzetnički inkubator je već dobio vanjske konture, izgrađena je cesta koja spaja Mičetinac i Čepelovac, krenuo je i projekt uređenja posjetiteljskog centra, izgradnje hostela u Boriku, provedena je nabava za proširenu stvarnost u Interpretacijskom centru, radi se na brojnim projektima vezanim uz održivo gospodarenje otpadom i održivi razvoj, projektima vezanim uz unapređenje školskog i predškolskog standarda, ali i sportskim projektima preko kojih će se osigurati potrebna oprema za naše sportaše. Ukupna vrijednost tih projekata je oko 78 mil. kuna dok je predviđeni udio Grada 19 mil. kuna- rekao je gradonačelnik te je dodao kako je prijavljeno  još osam projekta ukupne vrijednosti 19. mil. kuna za koje se čekaju rezultati, a među kojima je i projekt uređenja dječjih igrališta u prigradskim naseljima te Kuća osmijeha koja bi osigurala smještaj za djecu koja izlaze iz udomiteljskih obitelji kao pomoć u osamostaljenju.

-Trenutno se radi na pripremi još 16 projekata vrijednih 135 mil. kuna za koje čekamo raspisivanje natječaja, a tu su i projekti koje planiramo prijaviti u prekograničnoj suradnji. Neki od većih projekata su ulaganje u unutrašnje uređenje Doma kulture, izgradnja sortirnice i kompostišta, izgradnja glazbene škole i nove zgrade Maloga princa, asfaltiranje šumskih puteva, širokopojasni internet, krajobrazno uređenje okoliša oko Staroga grada, uređenje područnih škola, izgradnja infrastrukture u poslovnoj zoni A-sjever i dr. Grad je financijski stabilan. Sredstva se troše racionalno i namjenski, te se i dalje koristi princip objedinjene javne nabave za Grad, gradske ustanove i tvrtke, a sve kako bi se dobili što povoljniji uvjeti na tržištu. Grad, gradske ustanove i tvrtke posluju pozitivno, redovno i pravodobno izvršavaju svoje obveze i mi smo primjer kako jedna sređena jedinica lokalne samouprave može dobro funkcionirati. Pruža se sve bolja usluga građanima, razvija se turistička i kulturna ponuda grada, a prošle godine smo  po drugi puta imali  klizalište, ali ovaj puta kod utvrde Stari grad, te izložbu Chagalla i Picassa što se pokazalo kao pun pogodak. Cilj je i dalje nastaviti raditi na poboljšanju standarda i usluga- zaključio je gradonačelnik.